IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
12:30 | 19 ноември 2023
Обновен: 13:17 | 28 април 2024

Хвърчат изолации и ламарини в цяла Варна! Дърво падна и потроши врата на влак (СНИМКИ)

Обследват училищата и мислят дали да обявят понеделник за неучебен ден в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Хвърчат изолации и ламарини в цяла Варна! Дърво падна и потроши врата на влак (СНИМКИ)

Снимки: Фейсбук

Изключително тежка продължава да бъде метеорологична обстановка във Варна и областта. Обявено е и бедствено положение в четири общини заради извънредно силния, ураганен вятър и валежи и опасността за здравето и живота на хората. 

Йоана Митева написа в социалната мрежа Facebook, че от Добрич е пътувала с влака за Варна, който обаче в един момент бил блокиран на релсите заради паднали дървета.

Жената добави още, че дърво се е откършило и е потрошило една от вратите на влака.

"Влаковете са спрени. Влака за Варна тръгна и се върнахме заради блокирани релси от паднали дървета. Едно дърво счупи вратата и влезе във влака", написа жената, цитирана от GlasNews.

От БДЖ съобщиха, че някои от влаковете по направлението Добрич - Варна (и в обратната посока) се отменят поради провиснали и паднали клони върху железния път. От БДЖ също така припомнят, че всеки може да проследи движението на влаковете в реално време на сайта на компанията благодарение на функцията "Радар" на сайта на компанията.

Анна Гаргова пък сигнализира за отнесена от вятъра изолация на сграда в морската столица.

"Качествено строителство. Цялата изолация се свлече снощи - ул. "Димитър Икономов" 36", написа жената. 

Изолация лети и от новосанираните сгради по националната програма в квартал "Младост", "Одесос", "Аспарухово", както и на много места в целия град.

Десетки са и сигналите за паднали дървета, ламарини и отнесени билбордове. 

Междувременно кметът на Варна Благомир Коцев призова всички жители и гости на Варна да останат на закрито, в домовете си, да излизат само при крайна необходимост, да приберат всички опасни предмети от балконите и дворовете си и да следят постоянно какво се случва, тъй като ситуацията е динамична и остава изключително тежка.

Взети са всички необходими мерки, спешни екипи от пожарната, полицията и горското стопанство са на терен, увери кметът и допълни, че се почиства постоянно.

"Основният фокус е да се обезопасят пътища, за да може градският транспорт да се движи", посочи Коцев.

Предстои кризисният щаб да вземе решение и за учениците - дали е безопасно в понеделник те да се върнат на училище, или ще бъде обявен за неучебен ден.

"Училищата трябва да бъдат огледани добре и обезопасени, за да сме сигурни, че утре няма да има рискове за учениците да се върнат на училище", каза още кметът на Варна.

Припомняме, че в съботната вечер 43-годишна жена загина, след като беше затисната от паднали заради вятъра клони на дървета, близо до Районния съд във Варна. Жената вероятно се е прибирала от работа. На мястото на инцидента веднага пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е продължил да събаря клони и е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят. Други сигнали за пострадали хора не са подавани, допълниха от полицията. Смъртен случай заради ураганните ветрове имаше и в София.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.

Жълтият код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за силен и временно бурен вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.

Коментари

simeon1939@abv.bg ( преди 5 месеца )
Най голямото наводнение беше в 1951г. Родените по мое време знаят и помнят,какво опустошително беше.Аз бях 12годишен и помня какви реки течаха към морето заедно с всевъзможни вещи коли ,дървета и др.Повечето от улиците покрай морето бяха калдъръмени с гранитни блокчета. Всичко до морето беше изровено от прииждащата вода,като пълноводна река от по горните квартали.Големи кълба от глина се носеха към морето.Опитни моряци бяха опънали въжета от единия тротоар до другия по дебелите липови дървета ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
БОЙКО ( преди 5 месеца )
ТАКА ГИ ПРАВЯТ ИЗОЛАЦИИТЕ ПО ЗАРЪКА НА ГЕРБ СУМА ТИ ПАРИ ОТКРАДНАХА И МАТЕРИАЛИТЕ НЕ КАЧЕСТВЕНИ А ИСПЪЛНЕНИЕТО ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА . СЕГА ВСИЧКИ КОИТО СЕ БОРИХА ДА САНИРАТ ДА ГО НАПРАВЯТ ЗА СВОЯ СМЕТКА А ГЕРБ ЩЕ ГИ ФИНАНСИРА .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна