IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
09:30 | 22 февруари 2024
Обновен: 08:31 | 28 април 2024

Пуснаха вкъщи варненския общинар, задържан с подкуп

Съдът ще контролира Камен Ел-Хаббал с електронно средство за наблюдение

По материала работи: Слав Велев
Пуснаха вкъщи варненския общинар, задържан с подкуп

Камен Ел-Хаббал

Общинският служител Камен Ел-Хаббал, обвинен в получаване на подкуп, ще бъде под домашен арест. Това реши Апелативният съд във Варна.
 
Втората по тежест мярка за неотклонение наложи Варненският апелативен съд на служител в Община Варна. Камен Ел-Хаббал е привлечен като обвиняем за това, че като е злоупотребил със служебно положение - инспектор строителна дейност - е поискал и приел подкуп посредством изнудване. Според прокуратурата, 34-годишният мъж е поискал сума, за да не издаде констативни протоколи за незаконно изградена тераса и за да не изготви проект на заповед за събарянето й. Служителят е бил задържан с белязани банкноти. Миналата седмица Варненският окръжен съд определи той да бъде задържан под стража. Апелативният съд разгледа жалбата му срещу това определение.

Адвокатът изрази несъгласие с извода на първата инстанция, че предвид характера на деянието, мъжът би могъл да извърши престъпление при друга мярка за процесуална принуда. Защитата смята, че са извършени всички процесуално-следствени действия, в това число са разпитани всички свидетели. Следователно общинският служител няма на кого да повлияе.

Според представителя на Апелативната прокуратура, събраните към момента доказателства са в достатъчна степен, за да обосноват основателно
предположение за авторството на деянието. С оглед заеманата длъжност, има вероятност обвиняемият да повлияе на свидетели да променят показанията си.

Апелативният съд съобрази, че Камен Ел-Хаббал е привлечен към наказателна отговорност за тежко по смисъла на закона престъпление. То се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. От събраните по делото доказателства на този първоначален етап от разследването може да се направи онова изискуемо от закона подозрение за съпричастие на лицето към вмененото му във вина деяние. 

От данните по делото обаче според настоящата инстанция не може да се направи еднозначен извод за наличие на опасност от укриване или извършване на престъпление. Повече от очевидно е, че опасност от укриване няма. Обвиняемото лице е с постоянен адрес, на който живее с родителите, съпругата и малолетното си дете. Рискът от извършване на престъпление, евентуално против правосъдието, е хипотетичен и с толкова нисък интензитет, че за преодоляването му е достатъчно да се вземе втората по тежест мярка – домашен арест. Тя ще се контролира с електронно средство за наблюдение. Така ще бъдат постигнати целите, които законът поставя пред мерките за неотклонение. 

С тези аргументи Варненският апелативен съд отмени определението на Окръжния съд и определи домашен арест за обвиняемия Камен Ел-Хаббал. Съдебният акт не подлежи на обжалване. 

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
Като му гледам муцуната, става ясно всичко. Този е общинар. Яко
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна