IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:30 | 22 февруари 2024
Обновен: 08:14 | 28 април 2024

ГЕРБ обвини кмета на Варна и екипа му в "груба далавера с общински имоти"

Те настояват да отпадне приемането на проекта за бюджета на града за 2024 г.

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ обвини кмета на Варна и екипа му в "груба далавера с общински имоти"

Груба далавера с общински имоти на тъмно и приемане на бюджет „на коляно“ заради орязани пари за спорт, здравеопазване, култура и др. се опитаха да пробутат  Коцев и екипът му на последната сесия на ОбС на 21 февруари.   Това се казва в Позиция на групата на общинските съветници от  ГЕРБ - Варна, разпространена до медиите.

Те настояват да отпадне приемането на проекта за бюджет за 2024 г. на Варна, заради грубо нарушение на Правилника за работа на ОбС –материалите от най-важната комисия „Финанси и бюджет“ бяха изпратени на местните избраници  в 20 ч. вечерта преди сесията. "Не можем да бъдем пасивни зрители и слушатели за парите на Варна, в каквито искаше да ни превърне зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който щял да ни разкаже бюджета в детайли. Затова поискахме отлагане  приемането на бюджета за следващата сесия на 29 февруари, но мнозинството в ОбС, т.н. сглобка не ни подкрепи.:, се казва още в позицията.

Според тях големият фарс се е разиграл с приемането на годишната програма за управление на общинска собственост, като промени в нея са били изпратени три минути след старта на сесията в 10 ч. на 21 февруари. "Така в 99-та минута отпаднаха 133 незастроени имота и се замениха със 70 нови за ликвидиране на съсобственост. Зам.-кметът по правни въпроси Диан Иванов посочи, че това било политическо решение на Благомир Коцев, който така и не се яви в пленарна зала да обясни, въпреки настояването на общински съветници. Иван Портних постави резонния въпрос каква е прогнозната стойност на отпадналите имоти и съответно на  новите, размери, очаквани приходи и разходи в програмата и няма ли да се наруши балансът на бюджетната рамка с внесените промени. Неподготвен да отговори, зам.-кмет по правните въпроси Диан Иванов си позволи крайно арогантно отношение, натиск за гласуване и отправи лъжливи внушения, че в предните три мандата са били продадени милиони кв. м общинска собственост. На предната сесия го опроверга, не друг, а неговият колега зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който от  трибуната заяви, че предишната управа на Община Варна нищо или почти нищо не е продала от общинската собственост. Иван Портних и Тодор Балабанов  предупредиха, че с ликвидирането на съсобственост се отключват инвестиционни намерения и бурно строителство на поне 300 нови сгради в града. Да защитят  Коцев и екипа му, както за далаверата с общински имоти така и за бюджета на тъмно,  глас не отрониха от групата на ПП/ДБ в местния парламент, потънаха в пълно мълчание.", коментират още от ГЕРБ.

Според тях в тези 100 дни на управление на Коцев и екипа му са се наслушали на "лъжи и оправдания", нагледали се на "аматьорщина и стари отпреди 15 години порочни практики".
 

Коментари

Новини Варна