IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:08 | 23 февруари 2024
Обновен: 10:17 | 28 април 2024

Отпаднаха 133-те незастроени терена, предвидени за продажба от Община Варна в бюджета

Съветниците отхвърлиха искането на ПП-ДБ за безвъзмездно прехвърляне на държавата на общинските акции в „Международен панаир Пловдив“

По материала работи: Слав Велев
Отпаднаха 133-те незастроени терена, предвидени за продажба  от Община Варна в бюджета

ПК "Собственост и стопанство"/Снимка: ОбС-Варна

Коригираната Годишна програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост беше одобрена от ресорната комисия към Общински съвет – Варна. Почти без дебати съветниците дадоха съгласието си да отпадне раздел VII, в който фигурираха 133 незастроени терена, и да се включат допълнителни имоти за прекратяване на съсобственост, за да може да се запази макрорамката на бюджета, част от който е програмата.

На днешното заседание беше решено също Община Варна да поиска от държавата два имота. Единият е на ул. „Македония“ №53, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. В зала „Пленарна“ беше съобщено, че са водени разговори с представители на Руската федерация, които са пожелали друга сграда за дипломатическо представителство. Другият недвижим имот, който общината иска да придобие безвъзмездно от държавата, е в местността Салтанат и е от близо 47 дка. Желанието на местната власт е територията да бъде обособена като парк.

В дневния ред фигурираше и предложение на групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, свързано с „Международен панаир Пловдив“. Искането бе да се отменят решения на преходния Общински съвет и да се даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на държавата на притежаваните от Община Варна акции от капитала на панаира. Повечето членове на комисията не одобриха предложението с мотива, че ще изчакат да приключат съдебните дела, които се водят по казуса.

Те приеха друго предложение на групата на ПП – ДБ за намиране на подходящ терен за изграждане на мултифункционална зала за музикално – сценични изкуства. Залата на ДТ „Стоян Бъчваров“ е създадена за театрална и не отговаря на съвременните изисквания като размер на сцената, акустика, капацитет на залата. Сцената е безкрайно недостатъчна, репетиционните процеси са много натоварени и това дава отражение на културния продукт. За да се разгърне целият потенциал на артистите, музикантите и постановъчните екипи, има нужда от нова модерна зала с просторна и добре механизирана сцена и със салон за многобройната публика, без изтъкнато на днешното заседание.

Друга тема днес бе необходимостта от отстраняване на отпадъци в Гробищен парк „Запад“ в с. Тополи, акумулирани преди повече от 10 години и представляващи смесен битов отпадък, почва,  камъни, растителна маса. През септември 2023 г. е направено предписание от Регионалната здравна инспекция за премахване на отпадъците. Според геодезическото заснемане общото количество е 6377 тона, чието отстраняване ще струва около 922 хил. лв. без ДДС.

Съветниците дадоха положително становище по преписката и препратиха въпроса към финансовата комисия. Към същата комисия беше пренасочено и предложение от групата на ПП – ДБ за създаване на целеви фонд за отчуждаване на имоти с цел преустройването им в зелени площи и паркове. Искането на вносителите е в общинския бюджет да се заделят 2 млн. лева за нуждите на фонда.

Коментари

Новини Варна