IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:00 | 13 март 2024
Обновен: 00:43 | 27 април 2024

Запознаха учениците от Механотехникума във Варна с вредата от дрогата

Родителите получиха ценни съвети как да говорят с децата си за наркотиците и за какви признаци на употреба да следят

По материала работи: Слав Велев
Запознаха учениците от Механотехникума във Варна с вредата от дрогата

Опита на майка и съдия, и този на бивш зависим и настоящ консултант споделиха Светослава Колева и Валентин Русимов с родители на ученици от Професионалната техническа гимназия във Варна. 

Информацията, която залива младите хора, в повечето случаи е едностранчива, изтъква положителните ефекти от дрогата и липсата на вреди. Подрастващите чуват, че наркотиците ще ги направят харесвани и приети в желаната социална среда, ще им помогнат да се справят по-добре с предизвикателствата. „Ние ще ви запознаем с другата гледна точка – на рисковете, последствията и разрушените животи“ – с този анонс започна срещата снощи.

„Не бихме желали да ви казваме как да се грижите или разговаряте с децата си, но можем да ви насочим в това да дадем аргументи на децата си просто да не посягат към забранените субстанции. Защото е по-лесно да не се пробва изобщо, отколкото да се излезе от този кошмар“, каза наказателният съдия във Варненския апелативен съд Светослава Колева. Лекторите посъветваха семействата наркотиците да не са тема-табу у дома. 

Личният и професионалният опит на Валентин Русимов показват, че младежите прибягват към дрогата от любопитство, в търсене на ново усещане или нещо, което да запълни някаква празнина в живота им. „Това обаче е фалшиво парче от пъзела, което няма да го нареди. Неефективен начин за забавление и за справяне с проблемите“, обясни консултантът, преборил 6-годишна зависимост. 

Русимов и Колева дадоха примери как наркотиците изкривяват съзнанието и физиката, изграждат фалшива представа за себе си. Всичко това води до пропиляно и безсмислено съществуване. Най-често и престъпно. В мнозинството случаи наркоманите влизат в сблъсък със закона, изправят се пред съда, търпят наказания. Легенда е, че има защитени социални групи, че тази беда не може да сполети по-образованите или заможни семейства. Мит са утвържденията „на мен няма да се случи“ или „аз няма да се пристрастя“. Практиката е еднопосочна: няма пощадени, щетите са на всички нива – здравословно, психическо, социално.

Консултантът и съдията обясниха градацията на видовете употреба – за експеримент, за забавление, злоупотреба и зависимост. Преходът между тях е лесен, затова родителите трябва да са много бдителни към промени в поведението на детето и да се намесят решително. Експертите препоръчват спиране във фазата на експеримента, за се предотврати навлизането в следващия етап. „Всяко отстъпление, всеки компромис или търпимост работят в полза на зависимостта. Така родителят се превръща в съзависим, в съучастник“, категоричен бе Русимов. 

Смяната на приятелския кръг е една от червените лампички. Рязката промяна в поведението в продължителен период, трайната загуба на интерес към любими занимания, определени физически признаци могат да са индикатор. 

Консултантът от сдружение „Отвори очи“ посочи, че зависимостта е като айсберг – под повърхността са проблемите и факторите, накарали човек да посегне. А обикновено те са именно в юношеска възраст, когато децата са изложени на множество промени, стрес, изисквания. 

Съдия Светослава Колева и Валентин Русимов запознаха родителите с успешни подходи за разговор с децата. Припомниха, че зависимостта е болестно състояние, което изисква продължително лечение. Доказано е, че на организма са нужни минимум 9 месеца въздържание и изолация, за да се пречисти от веществата и да се възстанови. Но борбата не свършва дотам, защото ресоциализацията е също толкова важна. Нерядко психическите заболявания – резултат от продължителна употреба, изискват допълнителна терапия. Ето защо от ключово значение е да се потърси специализирана помощ възможно най-бързо. 
 

Коментари

Новини Варна