IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:20 | 4 април 2024
Обновен: 18:15 | 29 април 2024

Питат варненци какви пари взимат и как живеят

Над 700 избрани домакинства на територията на областта ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори

По материала работи: Слав Велев
Питат варненци какви пари взимат и как живеят

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Националният статистически институт провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“. Започналото през март проучване продължава до юни, като в него се включва и  отдел „Статистически изследвания - Варна“ към Териториално статистическо бюро – Североизток.

Наблюдението за доходите и условията на живот е част от изследвания, включени в регламент на Европейския парламент и на Съвета, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво. Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. За България размерът на извадката в панела за 2024 г. е около 9 700 домакинства, разпределени във всички области на страната.

В периода на изследването 708 избрани домакинства на територията на област Варна ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - въпросник за домакинството и индивидуален въпросник, който се попълва за членовете на домакинството на 16 и повече години. През тази година във въпросника за домакинството е включен модул „Непосрещнати нужди от преглед и лечение за деца“.

Домакинствата, подлежащи на анкетиране са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите. При посещенията си в домакинствата всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро - Североизток към Националния статистически институт и ще предостави писмо във връзка с изследването.щ

В област Варна изследването ще се проведе в градовете: Варна, Аксаково, Бяла, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, както и в селата: Белоградец, Блъсково, Венчан, Ветрино, Господиново, Гроздьово, Добрина, Доброплодно, Долище, Дъбравино, Езерово, Засмяно, Златина, Кичево, Круша, Лопушна, Невша, Осеново, Партизани, Поляците, Пчелник, Садово, Синдел, Старо Оряхово, Тополи.

Коментари

Новини Варна