IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:00 | 15 април 2024
Обновен: 16:56 | 27 май 2024

Марихуаната остава най-разпространената дрога във Варна

На второ място се нареждат амфетите

По материала работи: Слав Велев
Марихуаната остава най-разпространената дрога във Варна

Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи. На второ място се нареждат стимуланти – основно метамфетамин и по-рядко екстази и кокаин. Сред подрастващите и младите пълнолетни добиват все по-голяма популярност канабиноиди, разпространявани под формата на етерични масла за електронни устройства за пушене („вейп“).

Това показват обобщените данни в информационния бюлетин на общинската дирекция „Превенции“, включващ обзор на тендециите, свързани с употребата на наркотични вещества през 2023 година.

Комбинираната употреба на наркотични вещества (марихуана, метамфетамини, синтетични канабиноиди) и алкохол продължава да бъде определящ фактор за настъпилите здравни последици. През миналата година се наблюдава при случаи на остри интоксикации хоспитализации в психиатричните клиники в УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна. Повод са развити психични/поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на наркотични вещества.

За втора поредна година е висок делът на острите интоксикации, предизвикани от употреба на опиоиди (напр. Хероин). Причина може да е „трайното“ настаняване на фентанил и негови аналози на незаконния пазар в града.

Хоспитализации, свързани с употребата на наркотични вещества

През 2023 г. 111 лица са хоспитализирани с психични/поведенчески разстройства след употреба на наркотични вещества. Това са случаи извън тези , свързани с острите интоксикации.

Лекуваните за първи път в клиниките съставляват 35% от всички хоспитализации (намаление с 15% спрямо 2022 г.)

Психичните и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана употреба на наркотични вещества (основно производни на амфетамина, канабис (марихуана), синтетични канабиноиди) „покриват“ над 75% от всички случаи.

Сред хоспитализираните има 10 лица между 14 и 17 години. Средната възраст на всички хоспитализирани пълнолетни е 32.7 години.

При децата, употребили наркотици, в 4 от общо 10 случая е установена психотична симптоматика, пряко свързана с употребата на наркотични вещества. Това не са лица, при които има съпътстващо, друго психично заболяване или т.нар. „двойна диагноза“. Става дума за група от психотични прояви, които се появяват по време на или непосредствено след употреба на психоактивни вещества, като най-често се наблюдават халюцинации, налудности, възбуда или ступор и абнормен афект, който може да варира от интензивен страх до екстаз.

Съотношението мъже/момчета : жени/момичета се запазва на 6:1. Пациентите на възраст над 30 год. съставляват близо 61% от всички хоспитализации. За сравнение - средната възраст на пълнолетните хоспитализирани лица през 2007 г. е била 26 г., а през 2019-та - 31.5 г.

Данните на МВР за незаконния пазар на наркотици

По данни на ОД на МВР най-често на незаконния пазар на наркотици в града се наблюдава канабис (марихуана), производни на амфетамина и хероин. През изтеклата година на уличния пазар са се появили нови видове аналози на синтетичния опиоид фентанил. Марихуаната на пазара е с български произход и се отглежда във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се наблюдава предлагане на марихуана от чуждестранен внос. Продава се на цена от 20 лв. за един „кантарен“ грам, но реално този грам се разделя на четири, като всяка част се продава на цена от 5 - 7 лева.

През октомври 2023г. канабиноидът ННС (Хексахидроканабинол) e включен в забранителните списъци у нас, но въпреки това продължава да се търси от младите хора на територията на града, констатират от полицията.

Веществото се разпространява като пълнители за устройства за пушене („вейп“ устройства, електронни цигари), като цената варира от 45 до 120 лв. и зависи дали се продава отделна капсула или цялото устройство.

Матамфетаминът се произвежда в домашни условия от продукти, които се продават свободно в търговската мрежа. Цената на този вид наркотично вещество е за 0,10 – 0,13 гр. 10 /десет/ лева на дребно. Закупен на едро цената е 40 лева за кантарен грам.

Средната цена на улично ниво на хероина е 60 лв. за грам, на кокаин – 120 лв. за грам, амфетамин (прах) – 15 лв. за грам, екстази – 15 лв. за таблетка.

Коментари

Новини Варна