IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:40 | 16 април 2024
Обновен: 01:34 | 30 април 2024

Погват "скрития град" в гората на Шкорпиловци (ВИДЕО)

Предприети са мерки за премахването им, съобщиха от община Долни чифлик

По материала работи: Слав Велев
Погват "скрития град" в гората на Шкорпиловци (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: YouTube

Над 60 каравани и кемпери са паркирани в нарушение край най-големия плаж у нас – този до варненското с. Шкорпиловци. Предприети са мерки за премахването им, тъй като са разположени в границите на защитени територии и природна забележителност в землищата на селата Шкорпиловци и Ново Оряхово, съобщиха за Дарик от Община Долни чифлик.

На собствениците на превозните средства е даден срок до 25 април да ги преместят. В противен случай ще бъдат санкционирани за нарушаване на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

За съдействие е потърсено Министерството на туризма. Областната дирекция на МВР във Варна също е уведомена, тъй като голяма част от караваните са без регистрационни номера, уточни кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова. 

В последно време се забелязва засилване на потока от каравани и кемпери към плажа на Шкорпиловци. Причината е, че собствениците на частни терени в съседната община Бяла са ги заградили и са започнали да искат такси за разполагане на мобилните туристически фургони.  Това е накарало почитателите на безплатното къмпингуване да се преместят към Шкорпиловци, обясни ситуацията Анастасова.

Тя уточни, че проверката е разпоредена от нея след сигнали на граждани. Описано е разположениято на всички разположени в нарушение каравани и кемпери. По тях са разлепени предупредителни стикери.

снимка: Огнян Стоянов, Фейсбук група "Да спасаим Карадере"

Подобна е ситуацията и в община Аврен, на чиято територия попадат плажовете Камчия и Паша дере – едни от малкото незасегнати от урбанизация. Обширната плажна ивица край устието на река Камчия не носи приходи, а създава само разходи на община Аврен, неведнъж е изтъквал кметът Емануил Манолов. Всяко лято след къмпингуващите остават купчини боклуци. За да не се паркира директно върху пясъка, Общината реши да огради плажа с колчета. Тази преграда също става жертва на желаещите да паркират каравани и кемпери директно на пясъка, посочи Манолов пред Дарик.

Кметът на Аврен отбеляза, че лятно време Паша дере е като село. Къмпингуващите с каравани и кемпери си оформят дворчета и навеси. Напливът на превозни средства към дивия плаж се е засилил след подобряване на достъпа. Пътят е бил оправен покрай кинопродукцията на Walt Disney, снимана на Паша дере неотдавна.  

Според кмета на Аврен тази криворазбрана форма на туризъм трябва да бъде регламентирана. Той е на мнение, че са нужни законодателни промени, за да се дадат повече правомощия на общините да контролират този процес.  

„Или държавата трябва да ни даде категорични права да установяваме нарушенията и да глобяваме, за да спрем това лятно нашествие, или в противен случай общините ще чистят тонове боклук и природата ще бъде все по-мръсна и все по-неприятно изглеждаща, благодарение на този нерегламентиран вид туризъм. В Гърция, Испания и Италия глобите започват от 600 евро. Там не можеш да си оставиш караваната на пясъка и да ползваш плажа. Но при нас все още всичко е позволено“, коментира Манолов.

Кметът на Аврен допълни, че нарушителите са основно наши сънародници. Проблем с чужденците нямало, тъй като те ползвали предимно платените и регламентирани къмпинги.

Коментари

Новини Варна