IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:43 | 19 април 2024
Обновен: 17:13 | 1 май 2024

Арестуваха Роза, пласирала фентанил във Варна

Опасната дрога е продавана в магазин за хранителни стоки

По материала работи: Слав Велев
Арестуваха Роза, пласирала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което жена е била задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома й са се снабдявали с хероин. 34-годишната жена е реабилитирана след осъждане за наркоразпространение.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че фентанилът е екстремно силен и пристрастяващ опиат, въздействието му е от 50 до 100 пъти по-мощно от това на хероина. Често се добавя към други наркотични вещества, за да подсили действието им. И изключително ниски дози могат да причинят предозиране.

Защитата на обвиняемата смята, че обоснованото предположение се основава само на показанията на свидетеля, който твърди, че е закупил

наркотичното вещество. Адвокатите поставят под въпрос дали именно Роза е човекът, продал субстанцията, след като на адреса живеят много хора.

Представителят на Апелативната прокуратура няма съмнение за авторството на деянието. По делото има данни, че от същия адрес се осъществява търговия с незаконни вещества под прикритието на търговия с хранителни и други стоки. Друга мярка за неотклонение не би попречила на обвиняемата да продължи със същата дейност.

Съдът оцени жалбата като неоснователна. Обоснованото предположение за извършено от страна на обвиняемата престъпление се базира на достатъчно доказателства: разпити на свидетели и разпознавания. Въззивният състав отбеляза, че при преценката за първоначална мярка за неотклонение законодателят е предвидил не категорично и безспорно доказване на престъпното деяние, а достатъчно улики, които да дадат основание на съда да приеме, че е налице участие на обвиняемия.

Апелативната инстанция сподели становището на Окръжния съд, че е основателна опасността от извършване на престъпление при по-лека мярка, тъй като по делото са установени повече от едно деяния. Въпреки настъпилата реабилитация, предходната съдимост на Роза И. е факт от нейния житейски път, който не може да бъде пренебрегван.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди ареста на Роза И. Определението не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна