IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:23 | 21 декември 2015
Обновен: 22:46 | 26 април 2024

30 г. затвор за убиец, пребил жена си на 14 февруари

Апелативният съд увеличи предстоя му в затвора

По материала работи: Деян Михайлов
30 г. затвор за убиец, пребил жена си на 14 февруари

Варненският апелативен съд увеличи присъдата на Илиян Илиев, убил жена си в разградското село Дряновец на 14 февруари на доживотен затвор, който заменя с наказание "лишаване от свобода за 30 години".

Присъдените граждански искове са уважени в пълния им размер от по 200 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, и за сума от по 250 000 лв. за родителите на жертвата.

36-годишният мъж от разградското село Стражец уби съпругата си навръх 14 февруари в Дряновец, където двойката била на гости на роднини. Около 19:00 ч. Валентина и Илиян Илиеви се скарали, свадата прераснала в бой, завършил с убийство. Многобройните удари по жената са нанесени с чук и ютия.

През август Окръжният съд в Разград определи присъда 13 години и четири месеца затвор за Илиев, като го призна за виновен за убийството на жена му Валентина, извършено на 14 февруари по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Първата съдебна инстанция гледа делото при условията на съкратено съдебно следствие, при което Илиев призна изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му наложи наказание 20 години "лишаване от свобода", което редуцира с 1/3 до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Уважените граждански искове бяха от по 100 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, както и по 80 000 лв. за родителите на Валентина.

Близките на убитата 34-годишна жена са обжалвали присъдата, а прокуратурата е протестирала наказанието. Те са настоявали за това престъпление законът да се приложи с максимална строгост. Става дума за едно от най-тежките и брутални убийства, извършени на територията на Разградска област, посочиха от прокуратурата.

Затова съставът на Апелативния съд счита, че заменящото санкцията доживотен затвор наказание "лишаване от свобода" следва да бъде определено в максимален размер - за срок от трийсет години. Първоначалният режим на изтърпяване, определен от съда, не се нуждае от промяна.

Коментари

Новини Варна