Варна 15°
fallback
Новини Варна
16:10 | 30 март 2017
Обновен: 18:51 | 30 април 2024

Ученици от три страни се обучаваха на предприемачество, като създадоха училищни фирми

Втората среща на партньорите по проекта „Бизнесуроци, ориентирани към международно действие – WIN-WIN” по програма Еразъм +, КА 2 се проведе във Варна

По материала работи: Слав Велев

Ученици от три страни се обучаваха на предприемачество, като създадоха училищни фирми. Втората среща на партньорите по проекта „Бизнесуроци, ориентирани към международно действие – WIN-WIN” по програма Еразъм +, КА 2 се проведе във Варна. От Българска страна представителите са Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и Частната търговска гимназия. Целта на международната инициатива е да се разработят учебни програми в сферата на средното образование, които да насърчават предприемачеството сред младите хора. Подходът, който се предлага в проекта е създаването на училищни фирми в най-различни сфери. В създаването, управлението и дейността им са заети ученици. 

 

В Технологичния институт на ВСУ „Черноризец храбър“ децата показаха как се справят в работна среда. Те бяха обучени в устойчивост на бизнеса и професионална ориентация.

 

Във Варна гостуваха ученици и преподаватели от две гимназии в полския град Бяла Подляска и едно училище от немския град Олденбург. „Благодарни сме на екипа на хотел „Азалия“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, който сподели пред младежите своя опит в това как се изгражда една устойчива на пазара фирма. Сигурни сме, че този опит ще е много полезен за тях“, подчерта доц. Д-р Ива Монева, координатор и изследовател от ВСУ. 

 

Учениците коментираха, че опитът, който са натрупали по време на проекта ще им е много полезен в бъдещото кариерно ориентиране. „Аз съм управител на нашата учебна фирма и благодарение на това усвоих уменията на лидер. Разбрах, че най-важното е персоналът да те приема не като техният работодател, а като един от тях. Важното е хората да ти имат доверие и да знаят, че могат да се допитат до теб за всичко“, коментира Муртаза Сали Яшар от Частната търговска гимназия.

 

Неговата съученичка Симона Димитрова е ръководител човешки ресурси в тяхната фирма. „С участието си в проекта надградихме знанията, които имахме в сферата на предприемачество и мениджмънт, счетоводство и маркетинг и това няма как да не ни е от полза в бъдеще“, допълни тя. 

 

Алиция и Анджелика са две от полските ученички, които посетиха Варна и разказаха за опита, натупан в училищната фирма. Те са разработили рекламен материал във връзка с проекта.

 

Интересна е дейността на фирмата, в която участва германският ученик Зидан. Той сподели, че изработват дървени кубчета, които имат различни приложения, а дървеният материал, който използват е добит по природосъбразен начин. 

 

 

Във Варна гостува и д-р Франц-Карл Скала – външен оценител по проекта от Университета във Виена. Той подчерта, че най-позитивно е това, че ученици и преподаватели от различни страни обменят опит и мнения относно това как да се улесни връзката между училищното, университетското образование и бизнесът.

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов  

Четете още Бежанците са работна сила, от която Германия се нуждае

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback