IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
14:04 | 28 януари 2020
Обновен: 11:54 | 18 април 2024

Масово крадат СИМ карти от GSM модулите на асансьорите във Варна

Обект на посегателство са и акумулаторите, които влизат в употреба, ако токът спре

По материала работи: Ставри Таргов
Масово крадат СИМ карти от GSM модулите на асансьорите във Варна

От месец насам масово се крадат СИМ карти от GSM модулите на асансьорите. Обект на посегателство са и акумулаторите, които влизат в употреба, ако токът спре. Това научи Медийна група „Черно море“ от ужилени асансьорни фирми във Варна.

 

Някои от тях са били завлечени със суми от 1 500 лв. до 7 000 лв., след като откраднатите СИМ карти са използвани за достъп до интернет.

 

Проблемът е, че ние хващаме след време посегателствата, освен ако някой от жилищния вход не ни сигнализира веднага, признаха от потърпевшите фирми.

 

Най-лошото е, че след подобни кражби асансьорите остават без паник бутони. Те светят обикновено в синьо или оранжево и, ако някой забележи липсата на светлина, трябва да сигнализира незабавно на поддържащата асансьорна фирма.

 

Предположенията са, че кражбите на СИМ карти не се извършват от обитатели на входа, а от новопоявила се престъпна група. Една от версиите е подготовка на телефонни измами. Причината е, че при обаждане от въпросните карти не се изписва името на повикващия.    

 

Задачата на паник бутоните е да осъществи връзка с техниците при засядане на асансьор между етажите.

 

Ставри Стефанов

 

 

Коментари

Новини Варна