IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
16:15 | 24 септември 2021
Обновен: 02:56 | 17 март 2024

Осъдиха жена за търговия на дребно със стоки от защитени марки

На 26-годишната подсъдима беше наложено наказание „пробация“

По материала работи: Ставри Таргов
Осъдиха жена за търговия на дребно със стоки от защитени марки

Варненският районен съд осъди жена за търговия на дребно със стоки от защитени марки. Деянието е престъпление против интелектуалната собственост, наказуемо по чл.172б, ал.1 от Наказателния кодекс. На 26-годишната подсъдима беше наложено наказание „пробация“.

В продължение на 6 месеца тя подлежи на задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, както и на задължителни периодични срещи с пробационен служител, също за срок от 6 месеца.

На 29 юли миналата година, при извършена проверка в търговски обект във Варна, стопанисван от управлявано от подсъдимата дружество, са установени  изложени и предлагани за продажба множество стоки от защитени марки.

Стоките – предимно тениски, ризи, спортни панталони и обувки, носещи знаци на 11 различни запазени търговски марки, били разположени върху закачалки, рафтове и стойки в обекта.

Подсъдимата не разполагала с документ, предоставящ необходимото съгласие от притежателите на изключителните права за използване на регистрираните марки в търговската  си дейност. На над 97 000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките.

Според назначената експертиза сходството в знаците, поставени върху намерените в обекта стоки и оригиналните, може да предизвика объркване у потребителите.

26-годишната подсъдима е неосъждана. Разноските по делото са в нейна тежест, а веществените доказателства – дрехите, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

 

Коментари

Новини Варна