IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
16:30 | 28 март 2024
Обновен: 11:16 | 27 април 2024

ВКС потвърди ефективна присъда от 17 г. затвор за убийството на пастир в с. Горен чифлик

Тежкият инцидент стана през 2020 г.

По материала работи: Ставри Таргов
ВКС потвърди ефективна присъда от 17 г. затвор за убийството на пастир в с. Горен чифлик

Върховният касационен съд потвърди присъда на Варненския апелативен съд, произнесена след протест на Окръжна прокуратура - Варна, с искане за по-тежко наказание спрямо мъж, подсъдим за убийство на пастир в село Горен чифлик, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин през 2020 година.

42-годишният Д.Д. ще търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години при строг режим според окончателното решение на касационния съд.

Делото бе образувано по жалби на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци срещу решението на Апелативен съд – Варна, с което е уважен подаден от Окръжната прокуратура протест срещу размера на определеното наказание.

Според това решение от август 2023 година, е изменена присъдата на Окръжния съд в града, като е увеличен размерът на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ от 15 на 17 години.

С него Апелативният съд потвърждава присъдата на първата инстанция по отношение на частично уважените граждански искове на пострадалите близки на жертвата и постановява Д.Д. да плати 80 000 лева на майката на убития и 40 000 лева на неговата сестра, като обезщетение за нанесените неимуществени вреди, в следствие на престъплението, ведно със законните лихви от датата на деянието.

Престъплението, за което Д.Д. е признат за виновен, е извършено на 17 май 2020 година. След като се черпил с приятели през деня, подсъдимият решил да пренощува в постройка до кошарата на баща си в гората на село Горен Чифлик.

Там нощувал и 38-годишният пастир, който станал жертва на жестокото престъпление. Двамата мъже се засекли до постройката, като пастирът поискал цигари от сина на своя работодател. Той отказал да му даде и според обясненията му, след отказа служителят на баща му го наругал.

Това ядосало много Д.Д., който реагирал агресивно и започнал да бие 38-годишния мъж с дъска, а после нанесъл удари с крака и ръце на вече падналия на земята пастир.

След побоя обвиняемият се прибрал в бараката и заспал. По-късно повикал спешна помощ. Лекарите установили смъртта на 38-годишния пастир, който имал кръвонасядания по ръцете и тялото от побоя.

По отношение на гражданските искове касационният съд изцяло споделя изводите на въззивната инстанция.

Коментари

Новини Варна