Варна 14°
fallback
Избрано
16:08 | 19 март 2019
Обновен: 08:22 | 7 май 2024

Брокери и клиенти се цакат при сделки с недвижими имоти

За скритите капани в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Добромир Ганев

По материала работи: Борис Проданов

КЗП погна нелоялните брокерски практики на пазара на недвижимости, а съдът размаха пръст на агенциите да уеднаквят изискванията си по договорите. За скритите капани при сделките в сутрешния блок на тв „Черно море“ говори Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

 

„Вече 25 г. няма регулация в бранша. При наличието на строги правила проблемите щяха да отсъстват. Инцидентите са 2 и не са с фирми, членове на нашата асоциация. В случаите е нямало посреднически договор с клиентите, а само клаузи за плащания в протокол за оглед. Имаме официално становище, според което отношенията фирма за недвижим имот – клиент се уточняват с договор, а протоколът за оглед удостоверява само конкретно събитие – именно оглед“, каза Добромир Ганев.

 

Според него има и некоректни клиенти, които се опитват да придобият собственост благодарение на информация и съдействие на компания за недвижим имот, заобикаляйки взаимоотношенията с фирмата, без съответните комисиони, чрез свързано лице.

 

„Институциите и съдът не трябва да гледат на нашия бизнес с лошо око. Ние също имаме нужда от защита, която да е равноправна на тази с потребителите. Регулацията в сектора е задължителна, за да се спазят правата и на клиентите, и на компанията“, изтъкна той.

 

99,9% от взаимоотношенията при американските сделки с недвижими имоти е чрез договор за изключителни права. Тази практика обаче често се „изражда“, защото все по-често отсъстват задължителни клаузи: срочност на договора (а не до продажба на имота), отвореност на офертата – предлагането й до всички играчи на пазара; необходим е и отчет на компанията до клиента – за интерес, огледи.

 

„Фирмите също трябва да печелят. Въпрос на морал е интересът на собственика да е над всичко. Така ще се повиши доверието, печели се респект на цял бранш. Не е възможно да се саморегулираме. В сдружението имаме етичен кодекс, но има компании, които не членуват и не спазват правилата“, посочи Добромир Ганев.

 

Той посочи, че фокусът на нормативната база не пада в сектора и затова е оставен без внимание.

 

ИВАН БАРБОВ

БОРИС ПРОДАНОВ

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (19.03.2019) - Кои са скритите капани при сделките с имоти?

Автор на статията:
Борис Проданов
1 коментара
fallback
fallback