Варна 15°
fallback
Избрано
11:02 | 17 юни 2019
Обновен: 11:45 | 30 април 2024

Към 2050 г. половината от земното население ще бъдат късогледи

Как да предпазят очите си от слънцето миопите?

По материала работи: Слав Велев

Късогледството като рефрактерна аномалия се е зародило още с появата на човека. То не е нова и модерна болест, но за сметка на това честотата ѝ се увеличава, спорд някои изследвания – със стремглави темпове. Учени изчисляват, че към 2050 г. около 4,7 милиарда души или около половината от земното население, ще бъдат късогледи.

 

Миопия – цената на знанието

 

Късогледството се нарича още миопия. Смята се, че зачестяването на случаите съвпада със засилващия се интерес на човека към знанието – тоест когато е спрял да се шляе по полетата с добитъка и е започнал да прекарва все повече време на закрито, опитвайки се да чете и пише. Разбира се, това е допринесло за увеличаване честотата на миопията в резултат на стотици години еволюция и адаптация на организма към новите изисквания.

 

Зрителната работа на близко изисква и по-добро фокусиране на близко разстояние. Светлината попада в очите като успоредни лъчи, които се пречупват от роговицата и лещата и започват да се движат събирателно, за да формират една ясна точка на фокус, която да попада (в идеалния случай) върху ретината, разположена в задната част на очната ябълка. Дали ще се получи ясен фокус зависи от пречупващата сила на оптичните среди на окото и фокусното разстояние.Едно „нормално“ око, без рефрактерна аномалия, вижда ясно фокусиран обект, без да напряга акомодацията си, когато той е на разстояние от 5 метра. При късогледото око това разстояние е по-малко. Съответно в зависимост от степента на късогледството, окото може да вижда ясно и да чете без напрежение обекти, разположени на много близко разстояние до него. Това може да е особено удобно и полезно, за затворените вкъщи „читанки“.

 

Когато такова око гледа надалече обаче, фокуснатата точка не попада на ретината и формираният образ е размазан. Това налага носенето на очила с разсейваща леща. (Прочетете малко повече за това как очилата коригират зрението)

 

Хиперметропи, миопи или еметропи, на повечето хора силната слънчева светлина понякога им пречи, заслепява ги и затруднява и изморява зрението им.Когато се стремим да предпазим очите си от слънцето и да направим престоя си през деня навън по-приятен, ние прибягваме най-често до слънчевите очила със затъмнени стъкла.От медицинска гледна точка обаче този стремеж има два компонента:

 

Да подобрим зрителния комфорт, намалявайки силата на осветлението (чрез тъмния цвят на стъклата), което повишава контраста на наблюдаваната картина, както и чрез намаляване на отблясъците (което може да се постигне чрез поляризиращи стъкла).

 

Да предпазим структурите на окото, както и кожата на клепачите около него от вредните влияния на UV лъчите.

 

Повечето хиперметропи (далекогледи) изпитват нужда да носят очила при работа на близо, поради което нямат затруднения да носят слънчеви очила.

За късогледите обаче въпросът стои по друг начин.

 

 

Какъв избор имат миопите?

Една част от хората с миопия имат възможност и са се адаптирали добре към корекцията с контактни лещи. Единственото, което им остава, е да изберат слънчеви очила с качествени филтри.

 

Друга част от късогледите обаче не могат да носят контактни лещи – за тях те може да са противопоказни, да им причиняват дискомфорт или просто въпрос на избор. Да не забравяме и това, че на почивка понякога е трудно да се спазват високите хигиенни стандарти, нужни при използване на контактни лещи.

 

Ето какъв избор имат тези хора:

 

Да не се предпазват въобще от слънцето – което не е препоръчително;

Що се касае до защитата от UV лъчите конкретно, вече се предлагат прозрачни стъкла за диоптрични очила, които разполагат с UV филтър. Предимствата на този избор са очевидни, а както е известно UV лъчението е целогодишен вреден фактор;

 

Повечето хора са виждали поне веднъж очила с т.нар. фотосларни или фотохроматични стъкла. Те потъмняват и изсветляват обратно в зависимост от изложението им на UV светлина. Те представляват удобен и практичен избор, защото освен зрителен комфорт, те предоставят и пълна UV-защита. Но да обърнем внимание на особеността че, стъклата на много от съвременните автомобили разполагат с UV-филтър, поради което зад тях стъклата на тези очила няма да потъмняват напълно, от което би могъл да пострада зрителният комфорт.

 

Една част от хората са взели решението да разполагат с 2 чифта очила – едни чисто диоптрични, и един чифт, който е освен с диоптър, но и цветен и с UV-филтър. Очевидно това изглежда като наистина добро решение, но за някои хора има своите недостатъци.Какъвто и избор да направите, не забравяйте, че корекцията, както и защитата са изключително важни. Неглижирането им може да доведе не само до преките последици от уморени очи, главоболие, далчени последствия от натрупаното с години UV-облъчване, но и до инциденти – битови или пътни – причинени поради недостатъчно доброто зрение.

 

puls.bg

Четете още: Пълнолуние в Стрелец на 17 юни - какво ще ни донесе

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback