IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
20:38 | 21 май 2014
Обновен: 18:53 | 23 април 2024

Историческа сделка: Руският газ влезе в Китай

Историческа сделка: Руският газ влезе в Китай

По материала работи: manager
Историческа сделка: Руският газ влезе в Китай

Десет годишните преговори за доставка на руски газ за Китай бяха финализирани в Шанхай. Това стана в самия край на двудневното посещение на Путин в източната държава, предаде електронното издание на телевизия Bulgaria On Air. Договорът предвижда ежегодни доставки от по 38 миларда кубични метра газ годишно за период от 30 години. Цената на сделката не бе оповестена, от Кремъл коментираха, че тя е изключително изгодна и за двете страни, предаде Нова ТВ.  

Газопроводът се предвижда да влезе в експлоатация едва през 2018 г.

На фона на кризата в Украйна и заплахата за диверсификация на доставките на газ за Европа, която за момента остава основен пазар за руските енергийни компании, подписването на сделката беше от ключово значение за администрацията в Кремъл.

След като при отварянето на борсата тази сутрин акциите на руския газов гигант Газпром се сринаха с 3,5%, заради опасения от пореден провал на преговорите, след публикуването на новината поскъпнаха с 2%.

Количеството газ, което Русия ще изнася за Китай се равнява на около една пета от доставките на руски газ за Европа.

Кремъл инвестира в газопровода 55 млрд долара, Китай - 22 млрд, съобщи руският президент Владимир Путин. Контрактът, подписан в Шанхай на 21 май 2014 е дългосрочен /30г./ и най-големият в историята на Газпром, общо 1 трлн куб.м за целия период, съобщава директорът на компанията, Алексей Милер.

Формулата на цените е свързана с петролната кошница и условието "вземаш и плащаш". "Организацията на доставките на руския газопровод в Китай е най-големият инвестиционен проект в световен мащаб. Само на руска територия обектите за добив и транспортиране на газ ще струват 55 млрд щ.д. В Източна Русия ще бъде изградена мащабна газова инфраструктура, която ще се превърне в локомотив за развитието на икономиката на този регион. Мощен стимул ще получат цели отрасли на руската икономика: металургията, производството на тръби, машиностроенето. Днес ние отваряме първата страница от дебелия том на увлекателната история на руско-китайското сътрудничество в областта на газа, в която ще пишем още важни глави", заяви Алексей Милер.

"Източният" маршрут предвижда доставка на газ за Китай по газопровода Силата на Сибир /обща система за пренос на газ от находищата край Якутск и Иркутск до Далечния Изток на Русия и Китай./

Газопроводът ще бъде построен от руски тръби, съобщава Газпром. В строителството ще участват 11700 специалисти, а 3000 ще бъдат заети в експлоатацията му.

Черно море

Коментари

Новини Варна