Варна °
fallback
Избрано
06:01 | 11 септември 2014
Обновен: 14:11 | 15 май 2025

Варненци луднаха по чушкопеците

Варненци луднаха по чушкопеците

По материала работи: Златина Добрева

Народът дава по 30 лева за устройство и пече по тераситеВарненци са луднали по чушкопеците и ги купуват масово. Това установи репортерска проверка на „Черно море“. Народът пак прави консерви, явно обедняваме. Това каза пред наш репортер Стиляна Георгиева на 49 години. Жената работи като продавач в магазин за домашни потреби.Имаше период, в който изобщо никой не търсеше чушкопеци, даже шефът ми бе решил да не зарежда от тях. Последната година обаче е много силна, само вчера сме продали 5 чушкопека, обясни Стиляна Георгиева.Питам хората дали не пекат по ламарини между блоковете, но някои твърдят, че е забранено и не го правят, за да не бъдат глобявани, твърди Стиляна. Според нея повечето варненци, които купуват чушкопеците предпочитат да пекат в домашни условия, тъй като им било по-удобно. Казват, че като изпекат пипера директно слагат в буркана или пък поставят в торбички и после във фризера, каза Стиляна Георгиева.В нейния магазин чушкопеците, които събират една чушка струват 26 лева, докато тези с по три 29 лева. Хората трудно свикват с новите модели, които пекат наведнъж по три чушки. Даже в началото изобщо не искаха да вземат от тях, казва Георгиева. Днес обаче варненци не били толкова придирчиви и спокойно си вземали от тройните чушкопеци.От последните се продават и в големите търговски обекти в морската столица. Да, хората купуват повече отпреди 2 години, когато започнах работа тук, казва Михаил. Не знам на какво се дължи, но често ме питат дали имаме. В този голям магазин тройният чушкопек струва 30 лева.Така сме научени, да си правим зимнина, каза пред „Черно море“ 78-годишната Марияна Великова. Намираме я на пазарчето в жилищния комплекс „Младост“. Аз имам стар чушкопек от едно време, на него ще си пека. По малко, по едно-две кила пипер си вземам и вечер пека, казва баба Марияна. Така тя пести, защото ползва нощната тарифа.Внуците се шегуват с мен и питат кога ще спра да правя компоти и консерви, ама зимно време като дойдат на гости ядат с удоволствие и казват: „Бабо, много е вкусно!“. Така е, защото си го правим ние, а не купуваме изкуствените неща от магазините, казва Марияна.Деян Балевски

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback