Варна 12°
fallback
Избрано
11:41 | 29 юли 2015
Обновен: 22:04 | 23 април 2024

Служители на големи фирми протестираха срещу скока на цената на тока (СНИМКИ)

Събраха се на площад "Независимост"

По материала работи: Златина Добрева

Около 200 служители от големи варненски фирми се събраха на протест на площад "Независимост", срещу готвеното увеличение на цената на електроенергията за бизнеса.

В протеста се включиха синдикални организации и работници от БМФ, Радиозавода, "Булярд" и други големи и по-малки фирми. Протеста на бизнеса подкрепиха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Работодатели и синдикати са категорични, че 20-процентното увеличение на цената на електроенергията ще се отрази не само на едрия, но ще убие малкия и средния бизнес.

Според синдикалистите са заплашени консуматорите на електричество от индустрията и услугите. Най-засегнати, според тях ще са металургията, химията и машиностроенето.

В същото време други решения за въвеждане на 5% вноска за производителите на ток на практика ще доведе до фалит на част от тях.

"Няма да плащаме за кражбите в енергетиката", "Спираме работа днес, за да не затворим утре!" и "КЕВР, не убивай икономиката", гласяха лозунгите, издигнати от протестиращите в центъра на Варна.

Браншовите организации очакват да видят необходимата финансова подкрепа от държавата за преодоляване на кризата в енергетиката. Според тях разликата между скъпия ток и пазарните нива може да бъде поета чрез създаване на специализиран механизъм и револвиращ заем, без това да води до влошаване на условията за производство както на индустрията, така и на енергийните предприятия.

Такъв подход, включващ и допълнителни източници на финансиране в енергийната система ще осигури възможност енергийните услуги в България да останат на приемливи цени в дългосрочен период.

Пламен Янков

Снимки авторът

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback