Варна 12°
fallback
Лайфстайл
11:31 | 9 февруари 2016
Обновен: 03:35 | 30 април 2024

Лесни стъпки към мечтаното тяло

Престани да хапваш, каквото ти се изпречи пред очите, когато си гладен

По материала работи: Юлиян Атанасов

От известно време искаш да се отървеш от нежеланите килограми и вече си решил, че е крайно време да го сториш. Отслабването не е най-лесното нещо на света, но определено е постижимо, когато си поставяш цели и ги следваш.

 

Виж няколко прости стъпки, които ще ти помогнат да се сдобиеш с така желаното тегло:

 

Престани да хапваш, каквото ти се изпречи пред очите, когато си гладен – препоръчително е да се храниш често и по малко, като е най-добре да закусваш, обядваш и вечеряш и да имаш две междинни хранения – едното преди обяд, а другото преди вечеря. Междинното хапване обаче трябва да е нещо леко – някакъв плод или обезмаслено кисело мляко, например.

 

Пий много течности – водата стимулира обмяната на веществата и ни прави по-красиви. Учените са доказали, че приемът на две чаши вода преди всяко хранене покачва енергийния разход на организма с 25 калории. Всеки човек трябва да приема различно количество течности, като това зависи както от физическата му активност, така и от теглото му. Един 63-килограмов човек, например трябва да пие 1.75 литра вода дневно, а един 99-килограмов – 2.75 литра.

 

Не си поставяйте непостижими цели – добре е целите ви да са малки и постижими, за да не се разочаровате, когато на успеете. Като за начало трябва да се научиш да престанеш да похапваш каквото ти попадне между трите основни хранения. След това трябва да започнеш отново да спортуваш, ако си занемарил тренировките. Когато постигнеш първата си поставена цел, си постави втора и т.н.

 

Спортувай редовно – ако наистина искаш да се отървеш от излишните килограми, трябва да минеш на подходящ хранителен режим и да спортуваш активно. Има огромно разнообразие от спортове, така че просто си избери този, който най-много ти подхожда.

 

Бъди мотивиран – всяко начало е трудно, така че стисни зъби и ще видиш как след време ще се чувстваш много по-лек и ще си изпълнен с повече енергия. Приготви се психически за момента, в който усетиш вълчи глад, защото такъв със сигурност ще има и най-вероятно ще е повече от един. Когато много ти се хапва нещо, добре е да имаш под ръка някакви плодове или зеленчуци, с които да задоволиш глада си.Очаквай провали – това не звучи особено мотивиращо, но е самата истина. Това обаче не означава, че трябва да се откажеш заради първия си провал. Напротив! Трябва да стиснеш зъби и да продължиш смело напред. Също така е добре от време на време да си позволяваш някои съгрешения, за да не се изтормозиш психически.

 

Води си бележки – добре е да си записваш стриктно всичко, което ядеш през деня. По този начин ще следиш стриктно калориите, които си приел и няма да прекаляваш с тях.Изхвърли от дома си калоричните храни – не е нужно да ги изхвърлиш в кофата за боклук, може да ги дадеш на някой приятел, който ще им се зарадва. Или пък направи купон и почерпи гостите с тях. Идеята е вкъщи да нямаш храни, които може да изядеш, когато те е подгонил вълчи глад и/или не издържаш психически на напрежението да се лишаваш от храни и да спазваш строг режим.

teenproblem.net

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback