1 средно голям петел 2 моркова 1/2 ч.ч. олио 2 ч.ч. ориз черен пипер на вкус сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистваме и нарязваме петела на порции. Слагаме го в тенджера и го заливаме със студена вода. Слагаме го на котлона, като заври, го разбъркваме и посоляваме. Оставяме месото да ври, докато се свари леко, но не напълно. Запазваме бульона, в които е врял. Изчистваме и измиваме ориза, почистваме и нарязваме на ситно морковите. В тавичка слагаме ориза, добавяме морковите и ги заливаме с олиото. На 1 ч.ч ориз слагаме 4 ч.ч. бульон, в който е врял петелът. Добавяме месото, посоляваме на вкус и печем, докато оризът поеме бульона и месото се зачерви. Ястието поднасяме в чиния, с ориза и до него месото.
Попска яхния
800 г пилешко месо или месо от кокошка 145 мл вино 3 домата 1 1/2 с.л. брашно 3 дафинови листа 540 г дребни лукчета 8 скилидки чесън 4 глави лук 120 г масло 1 ч.л. червен пипер черен пипер на зърна сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета и го запържваме леко в част от мазнината, след което го изваждаме. В същата мазнина запържваме до златисто ситно нарязаният лук, а след това прибавяме брашното и червеният пипер. Връщаме месото, заливаме го с виното и малко топла вода, посоляваме на вкус и го варим заедно с дафиновия лист и черния пипер. Когато омекне месото, прибавяме предварително задушените в останалата мазнина лукчета, обелените скилидки чесън и настърганите домати. Варим ястието още няколко минути и го сваляме от огъня.
Питка с паричка
1 кг. брашно 15 г мая 10 г захар 1/2 ч.л. сода 2 г сол хладка вода 40 мл. растително олио паричка
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая. Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото. В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката. Слагаме паричката и я оформяме. С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката. Оставяме я да втасва на топло около 40 минути. Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути.
Още по темата: Как празнуват българите?