IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
13:30 | 18 февруари 2022
Обновен: 13:49 | 27 март 2024

3 чаши кафе на ден, държат доктора далеч от мен

Консумацията намалява риска от сърдечно-съдово заболяване

По материала работи: Слав Велев
3 чаши кафе на ден, държат доктора далеч от мен

Изпиването на три чаши кафе на ден може да удължи живота, твърдят учени в ново проучване.

Редовно пиещите кафе са с 12% по-малка вероятност да умрат от тези, които не пият, а рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 20% по-нисък, според новото проучване.

Учените обаче са открили, че тези ползи съществуват само при консумация на смляно кафе, а не на разтворими напитки, предава БГНЕС.

Изследването е проведено върху близо 500 000 души във Великобритания и е продължило 11 години, а авторите му от университета Semelweiss в Унгария и Queen Mary University в Обединеното кралство го публикуват в "European Journal of Preventive Cardiology".

Пиенето на повече от три чаши кафе на ден не повишава положителния ефект, но освен кофеин, кафето съдържа и минерали и антиоксиданти, които намаляват риска от рак, диабет тип 2 и деменция.

Докато други научни изследвания предупреждават, че кафето може да повлияе неблагоприятно на кръвното налягане или сърдечно-съдовите заболявания, д-р Стефан Петерсен от университета Queen Mary, един от авторите на изследването, казва, че техните открития показват, че то не само не е вредно, но може да бъде и полезно. Петерсен посочва, че тяхното проучване е направено върху най-широката извадка досега и се фокусира върху сърдечно-съдовите ефекти.

Коментари

Кирчо ( преди 2 години )
Славчо Славчо голяма глупост си написал !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна