IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
11:20 | 30 април 2023
Обновен: 06:55 | 19 април 2024

Защо да сипваме бензин с добавки и по-високо октаново число?

Дори да е разрешено от производителя, нискооктановото гориво вреди на двигателя

По материала работи: Слав Велев
Защо да сипваме бензин с добавки и по-високо октаново число?

Снимка: Bulgaria ON AIR

Една от скритите заплахи при използването на нискооктанов бензин или такъв  лошо качество е, че не всички производители добавят в състава му почистващи и миещи добавки, защото те оскъпяват горивото. А не е тайна, че по родните бензостанции често се продава по-нискооктаново гориво от обявеното или такова, без необходимите добавки.

Известно е, че в процеса на работа във всеки двигател постепенно се образуват отлагания и сажди. Така че, гориво без добавки значително ускорява процеса. Резултатът - двигателят започва да "киха" на празен ход, като се появяват и вибрации. Когато това се случи, много от водачите на МПС-та трябва да харчат пари за различни добавки, което между другото не винаги помага. Особено ако има твърде много мръсотия в агрегата. В резултат на това се стига до още по-скъпа работа в сервиза - като например смяна на горивни инжектори или разглобяване на двигателя, пише AutoMedia.

Използването на старо гориво също крие рискове, особено ако условията за съхранение са нарушени. Кислородът окислява горивото, добавките (ако има такива) губят свойствата си, а влагата влошава още повече работата. Резултатът е същият като описания по-горе - мръсотия в групата цилиндър-бутало. При употреба на старо, нискооктаново гориво или такова без нужните добавки съществува риск и от „убиване“ на свещите. Понякога дори можете да видите цели буци въглеродни отлагания по тях.

За това не използвайте нискооктанов бензин, дори ако е той се разрешава за употреба от автомобилния производител. Трябва да знаете и, че двигателите, разработени след 2013 година, първоначално са проектирани за еко стандарти Euro-5 и Euro-6. Тоест за бензин A-98 или дори "сто". Въпреки това, с помощта на "софтуер" е възможно да се използва и 95, но това ще е за кратко време.

При редовно зареждане някое от гореописаните горива при средни и високи обороти се появяват неволни "проблясъци" на горимата смес в средата на такта на компресия. Дори сензорът за детонация не може да се справи с тях. В резултат на това след 30-тина хиляди километра тази детонация осъжда двигателя на сериозен ремонт. Така че дори и в по-стари коли е по-добре да сипвате малко по-високооктанов бензин или такъв с допълнителни добавки. Да, по-скъпо е, но двигателят е по-вероятно да измине над 200 000 км без ремонт.

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна