Варна °
fallback
Лайфстайл
09:50 | 18 август 2015
Обновен: 15:29 | 10 май 2025

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

Изтънчен вкус за ценители!

По материала работи: Златина Добрева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ 1 ч.ч. бисерен ориз 1 глава лук 3 скилидки чесън 700-800 г морски дарове - в случая използвах миди, калмари, скариди и предварително сварен октопод 5-6 бр. рулца от раци 2 с.л. масло 2 с.л. зехтин 1/2 ч.л. настъргана кора от лимон сол, черен пипер и лимонов сок резенчета лимон за сервиране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Първо се приготвя оризът. Измитият ориз се слага да заври с 2 ч.ч. вода и 1/2 ч.л. сол. В момента, в който заври намалете котлона, така че да къкри и засечете 3-4 минути. След това измийте оризът на течаща вода и оставете настрани. Оризът не е сварен напълно, но това ще стане след като се добави към морските дарове.  Задушете в 2 с.л. масло нарязаните на ситно лук и чесън.  Измийте морските дарове и ако се налага ги нарежете на парченца. Ако използвате замразени продукти- не ги размразявайте напълно. Измийте ги на течаща вода, за да падне образувалия се лед и така ги добавете към лукът. Морските дарове ще пуснат доста вода, която по-късно ще се поеме от оризът. Задушете ги около 7-8 минути. Добавете оризът и разбъркайте добре. Ако използвате пушена риба сега е момента да я добавите. Оставете 2-3 минути да къкри и изключете котлона, но не махайте съдът от него.  Добавете нарязаните на парченца рулца от раци - не е необходимо да се размразяват, сол и черен пипер.  Когато оризът поеме цялата течност махнете съдът от котлона. Поръсете с настъргана кора от лимон, 1-2 ч.л. лимонов сок и 2 с.л. зехтин. 

Сервирайте ризотото топло с парченца лимон. 

* Най-добре е да използвате дълбок тиган с незалепващо дъно или уок.  * 1 ч.ч. = 250 мл

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback