IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
14:01 | 10 януари 2016
Обновен: 20:28 | 3 май 2024

Защо чистенето е полезно?

Подреждането вкъщи става по-приятно ако си пуснете хубава музика

По материала работи: Слав Велев
Защо чистенето е полезно?

Всички знаем колко досадно е чистенето, но се оказва, че то може да бъде полезно за теб, отбелязват от teenproblem.net. Ето как и защо.
 

При активни физически действия се променя хормоналният фон отделят се допамин, серотонин и ендорфин (хормон на радостта). Органите в човешкия организъм работят интензивно и извеждат шлаките от организма. Подобрява се химическият баланс на организма, а това определено влияе на настроението. Тази полза би трябвало да я има и от фитнесът. Но по време на еднообразните физически упражнения човек продължава да си мисли за проблемите и грижите. А когато почистваш и пренареждаш дома, ти се налага да обмисляш кое къде да преместиш, как да го наредиш, с какво да почистиш дадената мебел. Така, ангажиран/а с друго, неволно прекъсваш затворения кръг от тревожни мисли.
 

За повечето хора (особено тийнейджърите) само мисълта за чистенето разваля настроението, това не трябва да е така. Но истината е, че жените (още от тийнейджърки изграждат характера си по този въпрос) се делят на два вида - такива, които обичат да им бъде подредено и да чистят и такива, които не обичат чак толкова и го правят само според настроението си.
 

Тези, които чистят редовно малко по малко всеки ден вършат нещо вкъщи. Те чистят праха всяка сутрин, перат ежедневно, а през уикенда дори пускат прахосмукачка.

 
Тези, които го правят според настроението, например, когато видят боклук, ако имат настроение, го хвърлят, ако не, го оставят да си стои. Това дразни най-вече родителите вкъщи. А те в зависимост от търпимостта към мръсотия и от възпитанието, което са дали или чистят вместо децата си, или оставят да видят кога те сами ще се сетят да го направят.

 
Всъщност именно за втория тип жени чистенето е по-ефикасно като антистрес терапия. Те подхождат към чистенето по-творчески – никога не вършат нещата в определен ред. Периодично решават радикално да изхвърлят ненужни вещи.
 

За първия тип жени чистенето също може да бъде полезно – то им носи успокоение с повтаряемостта на обичайните движения. Физическото натоварване намалява стресовото състояние.
 
Така че ако си напрегната, захвани се с нещо из къщи. Пусни си приятна музика и ще се убедиш, че почистването и подреждането на дома могат да са ти само от психическа полза.

 

 

 

Коментари

Новини Варна