Лайфстайл
11:18 | 25 април 2016
Обновен: 23:08 | 17 май 2025
Фестивалът “Вино и храна” гостува за 4-ти път във Варна
Благодарение на него страната и морската столица могат да се утвърдят като гурме дестинация
По материала работи:
Борис Проданов
Международното изложение “Фестивал вино и храна – Варна 2016”, организирано от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура и подкрепено от община Варна, завърши вчера в морската столица.
Събитието се реализира с партньорството на всички туристически организации в града и региона: Варненска туристическа камара; Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите; Съюз на хотелиерите – кк „Златни пясъци“; Варненска асоциация на туристическите агенции; Съюз на екскурзоводите в България и др.
Гост за откриването беше зам.-кмета Коста Базитов. Изложението гостува за 4-та година поред във Варна и събра голям брой изби и производители на хранителни продукти от цялата страна. Те демонстрираха своето производство от вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът е възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. Имаше тематични семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. В дните на фестивала бяха организирани тематични гурме обяди и дегустации.
Така се продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес. Целта е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционира като такава целогодишно. Това събитие е уникално, както за културния живот в града, така и предизвиква интерес у гостите на града от чужбина, издигайки имиджа на България, като винена и гурме дестинация.
Акцентът беше върху продуктите от български произход с представянето им, както в нов, така и в традиционен прочит. Имаше тематични семинари за участниците - с дегустация на вина и кулинарни изделия, а представянето на техниките на готвене беше от признати шеф-готвачи от България и по света.
Снимки Facebook