Варна 10°
fallback
Лайфстайл
10:19 | 25 юни 2016
Обновен: 00:58 | 1 май 2024

5 храни, които трябва да ядем с обелките

Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им

По материала работи: Борис Проданов

Здравословното хранене изисква усилие. Продуктите трябва да бъдат приготвени по определен начин, в конкретни комбинации и дози. Не и когато залагате на някои плодове и зеленчуци. Единственото, което трябва да направите е, да ги измиете и да запазите целостта им, включително и обелката или кората.

 

Свикнали сте да белите ябълките, защото са ви по-вкусни? Е, спрете! Ето кои храни трябва да оставите с обелките и защо:

 

Ябълки В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.

 

Моркови Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.

 

Картофи В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.

 

Краставици Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.

 

Грозде Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.

 

fakti.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback