Консумацията на орехи, пилешко и риба са полезни за здравето, потвърдиха за пореден път учени. Проучването им, продължило 30 години, е водено от специалисти в Харвардския университет.
А изводите им са публикувани в Journal of the American Medical Association, цитирани от tialoto.bg. В изследването участвали повече от 130 хиляди души, които били следени каква диета спазват във всекидневието си.
Получените резултати потвърждават вече обявените от здравни експерти факти, но също така има и някои новости.
Според специалисти, червеното месо, яйцата и сиренето не увеличават риска от смъртност сред хората, които се намират в добро здравословно състояние. Вредният ефект при тях изобщо отсъства. Затова пък консумацията им влияе негативно върху онези, които страдат от наднормено тегло, не са физически активни, пушат и пият големи количества алкохол.
Също така специалистите потвърждават, че по принцип здравите хора предпочитат по-леката храна, докато червеното месо остава любимо в менюто на онези, които не обичат и спорта.