Варна 13°
fallback
Лайфстайл
21:19 | 8 януари 2017
Обновен: 02:55 | 30 април 2024

Индиана Джоунс няма да може да се спаси от ядрен взрив с хладилник

Те са изчислили минималната дебелина на оловния слой, необходим да предпази героят

По материала работи: Борис Проданов

Индиана Джоунс не би оцелял при ядрена експлозия, скрит в хладилник, категорични са британски учени. Според тях героят на Харисън Форд от едноименната поредица филми ще умре от облъчване с гама-лъчи, тъй като домакинският уред не може да го предпази от смъртоносната радиация при взрива. В една от най-впечатляващите сцени на филма „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ героят на Форд попада на ядрен полигон и оцелява при взрив, скрит в хладилник.

 

Според автора на проучването Сидак Синг Коли от Университета в Лестър и неговите колеги, именно тази сцена е била една от най-бурно обсъжданите в научните среди, тъй като част от експертите смятат, че Инди е трябвало да умре от радиация, а според други оловната обвивка на стария домакински уред би могла да го спаси. Коли и неговите колеги решават да проверят това. Те са изчислили минималната дебелина на оловния слой, необходим да предпази Индиана Джоунс. Като модел за ядрен взрив учените са използвали експеримент с атомна бомба от 1957 г., наречен „Операция Отвес“, в рамките на която в пустинята Невада, близо до мястото, където се развива действието във филма, американски военни пускат 29 ядрени боеприпаси, чиято максимална мощност е еквивалентна на 74 килотона тротил.

 

Според данните на Коли подобни бомби обстрелват хладилника с гама-лъчи, чиято обща енергия представлява между 360 000 и 600 000 джаула. Това е малко, като се има предвид, че 99,99999602% от радиацията на бомбата ще се разпръсне във въздуха около „бомбоубежището“. Според учените човек не може да приеме повече от 75 джаула гама-лъчи. За да бъде предпазен от енергията на тези лъчения хладилникът на Джоунс трябва да има между 4,6- и 6,83-сантиметров слой от олово.

 

Наличието на такова покритие обаче е невъзможен при хладилник от 50-те, какъвто е използван във филма. По тази причина в реалния живот Инди би починал бързо от радиация, тъй като типичният американски хладилник с оловно покритие не би му бил достатъчен.

 

БГНЕС

 

Прочети още: Стивън Спилбърг навърши 70 г. и не ще и да чува за пенсиониране

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback