Варна 12°
fallback
Общество
16:20 | 18 май 2017
Обновен: 16:39 | 6 май 2024

Инвеститори от Ирак идват за новите икономически зони

По материала работи: Пламен Янков

Инвеститори от Ирак могат да бъдат привлечени  във Варна за новите икономически зони. Това стана ясно след среща на кмета на община Варна Иван Портних  и посланика на Република Ирак  Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби. Двамата са се договорили за засилването на образователния и културния обмен между морската столица и Ирак.

 

Представихме пред посланика предизвикателствата, пред които днес е изправен нашият град, проектите, по които работим и, разбира се, новите две икономически зони, които регистрирахме наскоро и с които гарантираме на потенциалните инвеститори прекрасни условия за развитието на бизнеса във Варна, каза кметът Портних.

На база на традиционно добрите ни взаимоотношения и подписания меморандум за сътрудничество между Варна и Сулеймания  обсъдихме  конкретни стъпки за съвместна работа, каза още кметът.

Той разкри още, че двете страни ще съдействат за установяването на партньорски взаимоотношения между университети във Варна и Ирак, за да бъде осъществен обмен на студенти и преподаватели.

Посланикът на Република Ирак от своя страна благодари на домакина и на Варна за посрещането и сподели, че ще работи за разширяване на сътрудничеството между побратимените градове, от една страна, но и за задълбочаване на връзките между двете държави. Той сподели, че градът ни е много популярен в страната му.

Спомням си, че където и да отидех преди години, все някой разказваше за преживяванията си във вашия прекрасен град и незабравимите летни почивки в прилежащите курорти, каза Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби.

Посланикът на Ирак вижда реалната възможност да бъдат направени инвестиции от иракски фирми в новите икономически зони, като изрази убедеността си, че ще бъдат привлечени много потенциални  компании.

Той разкри още, че в морската столица ще гостува изложба от Ирак, която представя както историята на древната цивилизация, така и събития от съвремието.

По време на срещата е била обсъдена и военната обстановка в Ирак, борбата с ДАЕШ, освобождаването на Мосул от джихадистите. "Уверявам ви, че съвсем скоро ще чуете добри новини за Мосул", каза дипломатът.

Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби сподели, че с кмета Иван Портних са говорили и за възможността български строителни компании да се включат в изграждането и възстановяването на инфраструктура и градове, засегнати от разрушенията, нанесени от „Ислямска държава“.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback