IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:20 | 4 юни 2017
Обновен: 17:14 | 17 април 2024

Извадиха трима от стачкуващите в мина Оброчище

Влошеното здраве ги извади от протеста, мнозина обаче все още са под земята

По материала работи: Борис Проданов
Извадиха трима от стачкуващите в мина Оброчище

Повече от 72 часа вече продължава стачката на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Част от тях все още са под земята и отказват да напуснат галериите, докато не бъде преразгледан концесионният договор на дружеството „Евроманган".

 

Стачкуващите миньори под земята днес получиха храна и вода. Трима от тях са били извадени на повърхността, заради влошеното им здравословно състояние, съобщава БНР.

 

В мината вече е осигурено и присъствието на медицинско лице с линейка. Въпреки лошите условия под земята миньорите са категорични, че няма да излязат на повърхността, докато държавата не се намеси и не предприеме стъпки за смяната на концесионера.

 

„Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия при положение, че те сключвайки го се задължават да го изпълнят, както ние се задължаваме да слизаме да работим", сподели протестиращ.

 

Случаят стигна и до премиера Бойко Борисов, който проведе разговор с председателя на стачния комитет, а освен това е сезира главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая.

 

Още по темата: Заради заплати 25 миньори на 350 метра под земята 28 часа

Коментари

Новини Варна