IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:36 | 11 юли 2017
Обновен: 18:24 | 9 май 2024

Готов е проектът на ПУП за к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Зеленината се запазва изцяло, няма да се застрояват места с висока растителност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Готов е проектът на ПУП за к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Готов е окончателният проект за Подробен устройствен план (ПУП) на к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, който  обхваща територията между к.к. „Слънчев ден“, Черно море, резиденция „Евксиноград“ и пътя Варна – „Златни пясъци“.  ПУП – План за регулация и  застрояване (ПРЗ) беше разгледан на заседание на  комисията по „Архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места“ към Общински съвет – Варна.

 

По думи на главния архитект на Варна Виктор Бузев проектът е пестелив по отношение на параметрите на застрояване. Новите сгради ще са с височина до 15 метра кота корниз (пет етажа). Плътността на застрояването ще е до 30%, а коефициентът на интензивност – 1,5. Тези параметри засягат около 30% от площта на курорта. В останалите 70% максимално допустимите височини ще бъдат 10 и 7,5 м (два, три етажа), с плътност на застрояване съответно 30 и 20%.

 

В курорта, който има статут на селище с национално значение, освен изграждане на ваканционни обекти, се предвижда и строителство на жилища за постоянно обитаване. Според предложения план на местата с висока растителност няма да има застрояване. Териториите с ценни дървета ще бъдат запазени. В проекта е заложено още изграждането на яхтено пристанище и подводен ресторант, както и на изкуствен остров, който ще има предимно защитна функция.  „Това е едно много сериозно съоръжение, изискващо мащабни проучвания. То най-вече ще предпазва от абразия, атракция ще са само 20% от него“, каза арх. Бузев.

 

Има достатъчно предвидени паркинги в комплекса, така че ще има паркоместа за всички гости, увери още главният архитект. Планът отбелязва също всички налични  сондажи за минерална вода. Според специалистите „Св. Св. Константин и Елена“ тепърва ще се доказва като курорт за балнеотуризъм по българското Черноморие. ПУП –ПРЗ на к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ подлежи на одобрение от министъра на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване от Общински съвет – Варна.

 

Четете още: Изграждат нови улици с тротоари около Телевизионната кула във Варна

Коментари

Новини Варна