IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:54 | 12 юли 2017
Обновен: 09:29 | 3 май 2024

Кметът на „Владиславово“: Проектантите трябва да чуят хората за ПУП-а на III микрорайон

По материала работи: Пламен Янков
Кметът на „Владиславово“: Проектантите трябва да чуят хората за ПУП-а на III микрорайон

18 възражения и 4 подписки са подадени в едномесечния срок за запознаване с ПУП ПРЗ на „Вл.Варненчик“ III микрорайон. Основните искания и предложения на хората са за по-ниско застрояване, изграждане на детски и спортни площадки, повече зелени площи и паркоместа, обясни кметът на район „Владиславово“ Николай Костадинов. Той посочи, че предстои кметството да обобщи цялата информация, която ще бъде изпратена отново за разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ към Община Варна. Там ще бъдат разгледани възраженията на хората, възможно е да се възложи на проектантите да коригират ПУП-а, обясни Николай Костадинов. 

 

След това следва ново обществено обсъждане и публикуване в Държавен вестник на коригирания проект. Когато това приключи, проектът ще бъде разгледан в комисия по архитектура към ОбС и гласуван на сесия. Ако бъде приет, законът предвижда срокове за обжалвания в съда. 

 

"Държа подборно да обясня процедурите, за да стане ясно на гражданите, че има дълъг път, докато ПУП-а на III микрорайон стане факт. Хората имат мнение и то трябва да бъде чуто от проектантите", обясни още Николай Костадинов. Той посочи, че планът не е на кмета или на районния кмет, а е изготвен по инициатива на собствениците на имоти на територията на III микрорайон.

 

"По отношение на начина, по който е изпълнен проектът за ПУП, няма как да нямаме забележки. Защото - първо не е изпълнено в цялост техническото задание, подготвено от районната администрация. Не е изпълнено и предписанието на ОУП, по отношение на зелените зони. Освен това - отнемането от частните имоти е в рамките на 11%. Проектантите ни убеждават, че е достатъчно, но според мен не е. Нашето настояване е за 25% отнемане от частните имоти, което е допустимо от ЗУТ, за да може да бъде максимално защитен общественият интерес", коментира още районният кмет.  По думите му, във варианта, в който е предложен, ПУП-ът няма да позволи сгради, по-високи от 3-4 етажа, но някои хора преекспонират темата и си играят със страховете на хората. 

 

Ползите са, че планът дава трайни градоустройствени решения -  за собствениците на имоти и на редица обществени въпроси - например, указва къде да бъде построена детската градина, парк, зелена зона, детски и спортни площадки, пенсионерски клуб. Освен това той определя УПИ-тата на блоковете, които в един период могат да бъдат придобити от етажните собствености.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна