IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:21 | 12 юли 2017
Обновен: 15:39 | 3 май 2024

Правят кухня за деца на специални диети

Към момента във Варна те са над 60

По материала работи: Пламен Янков
Правят кухня за деца на специални диети

Обособяване на кухня майка, в която да се приготвя храната за децата, които поради здравословни причини са на специални диети, предлагат от „Ученическо и столово хранене“. За целта те искат да им бъде предоставена с право на ползване материалната база на кухненския блок на МГ „Д-р Петър Берон“. Обектът се нуждае и от спешен ремонт и дружеството изявява готовност да започне поетапно подмяна на технологичното оборудване. Положително становище за предоставяне на базата беше изказано от съветниците от постоянната комисия „Наука и образование“ към варненския общински съвет и казусът беше препратен за разглеждане към ПК „Собственост и стопанство“. Окончателното решение ще бъде взето на следващата редовна сесия на местния парламент.

 

Понастоящем кухненският блок се използва от „Ученическо и столово хранене“ ЕАД за приготвяне на храната на децата от ДГ „Българче“, както и за обедното меню и т.нар. „подкрепителна закуска“ на учениците от I до IV клас на ОУ „Захари Стоянов“. „През годините, поради неизвършвани ремонтни дейности по материално-техническата база и технологично оборудване, тъй като няма договор за ползване, санитарно-хигиенното състояние на обекта на този етап е незадоволително“ – се казва в докладната записка на д-р Божанка Георгиева, изпълнителен директор на „Ученическо и столово хранене“ ЕАД. Съгласно констативни протоколи от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна, в обекта има течове от покривна конструкция, довели до ронеща се на места мазилка и мухъл, вентилационната система е с ниска ефективност поради неизвършвана профилактика, кухненският инвентар е стар, топлинните съоръжения са печки, произведени през 70-те години на миналия век.

 

Съоръженията ще бъдат поетапно подменяни, когато дружеството сключи договор за право на ползване. В обекта ще бъде обособена и специализираната кухня майка, която ще приготвя храната за децата с безглутенови и безказеинови диети. Към момента те са 61. За тях храната се приготвя в отделен кухненски инвентар, разнася се в отделни термоизолационни съдове, а кухненският персонал, който е ангажиран с нея, преминава през курсове на специално обучение за целта. Обособени са 4 различни режима на диети, съгласно медицинските експертизи за всяко отделно дете. Тези деца са неравномерно разпределени в различни детски градини, което затруднява доставката. Очаква се повишаване на броя деца на специална диета, поради констатацията на Световната здравна организация за увеличаване на алергичните хранителни заболявания при подрастващите. Поради това е целесъобразно да бъде обособена кухня-майка, която да обезпечава по най-качествения и стриктен начин хранителният режим на всяко дете.

 

Съветниците от ПК „Наука и образование“ дадоха положително становище и за това кухненският блок на ОУ „Любен Каравелов“ също да бъде предоставен с право на ползване на „Ученическо и столово хранене“. В него ще се приготвя храна за децата във всички градини на територията на квартал „Аспарухово“, както и в селата Звездица и Константиново, а също и за учениците от първи до четвърти клас в ОУ „Любен Каравелов“. Кухненският блок там е достатъчно голям, за да обезпечи дейността и да не се налага транспортиране на храна от града към квартала и селата, което е трудно през зимните месеци. В него ще бъде приготвяна храна и за 2- годишни деца, които също се приемат в детските градини, според изискванията на новия образователен закон, а за градините в Аспарухово това е широко разпространена практика. 

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна