IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:04 | 1 август 2017
Обновен: 08:45 | 20 април 2024

И през август изследват безплатно варненци за сънна апнея

Първите възможни свободни часове за консулт са за края на седмицата

По материала работи: Пламен Янков
И през август изследват безплатно варненци за сънна апнея

Сертифицираният екип от специалисти, изследващи рисковете от Обструктивна сънна апнея (ОСА) в университетската МБАЛ „Света Анна – Варна“, няма да спре безплатните прегледи и през ваканционния м. Август.


Съвместната програма на болницата и Община Варна ще продължи на пълни обороти и през традиционно отпускарския летен месец, за да бъдат улеснени хората, които трудно могат да впишат в служебния си график лични ангажименти. Желанието на ръководството на лечебното заведение е да бъде осигурена възможност на всеки жител на община Варна и прилежащите й населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън, да получат безплатен достъп до акустична рино и фарингометрия. Изследванията се извършват във Функционалния кабинет на Отделението по УНГ в МБАЛ „Св. Анна – Варна“. До момента през него са преминали почти 1/3 от заложените за финансиране от Община Варна 300 души. Първите възможни свободни часове за консулт в момента са за края на седмицата.


И през август прегледите ще вървят в часовете между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на телефон: 052/821-356 или на programa_osa@svetaanna-varna.coм


Диагностичното изследване за риска от ОСА не е платено от НЗОК, извън програмата на Община Варна и  МБАЛ „Света Анна – Варна“. Този факт е причина голяма част от страдащите от този проблем да го подценяват и да отлагат трайното му решаване – с лечение, което е финансирано от здравната каса.


На старта на програмата за безплатни изследвания на риска от ОСА началникът на отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна“ д-р Гален Шиваров припомни, че хъркането не e безопасно и изисква навременна адекватна диагностика и последващо лечение.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна