IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:02 | 15 ноември 2017
Обновен: 14:54 | 30 април 2024

Система за ранно алармиране е спасила селища в Бургаско при последното наводнение

Уредите са нови за България, възможно е монтирането им и в други райони

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Пламен Гутинов

Система за ранно алармиране при опасност от наводнения е предотвратила още човешки жертви и  големи щети, стана ясно от представянето и от Ивайло Трендафилов – гл. експерт  в Дирекция „Европейски политики и програми“ на Община Бургас. Специалистът участва в обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията, провеждана от Басейнова дирекция „Черноморски район“ във Варна. „Изпълнихме успешно един пилотен за България проект . Големите щети и човешките жертви при последното наводнение не бяха на територията на Бургас, а в съседна община. Ако и там имаше подобни уреди, измерващи нивото на водата, щеше да се получи по-ранна информация и да се предприемат по-навременни мерки – обясни Трендафилов.

 

Системата има 22 станции. Измерва 24 часа, 7 дни в седмицата. Има радарен център, а станциите са със соларен панел, защото са на места, където  няма електричество. Видеокамера изпраща снимки на всеки 15 минути осреднена информация за водното ниво. Зелен цвят показва когато всичко е наред. При оранжев вече съществува опасност и при червен – нивото е критично.  При повишено ниво информационната система изпраща автоматично смс-и до предварително подбрани хора – зам.кметове, „Пожарна безопасност“, всички, които отговарят на местно ниво за  безопасността на населението. Самата информационна система, в която постъпват данните е свободна, всеки може да влезе и да я разгледа. Има и архив.  Междинният праг е доста под критичния праг. Зависи какво е покачването на нивото, но в рамките на няколко часа по-рано може да пристигне информация за опасност – допълни експертът.

 

По думи на Трендафилов, при последните наводнения в Бургаско, информация за критично ниво е получена в полунощ. Дежурният е подал сигнал до кметските наместници в селата и те са започнали да предупреждават местното население за опасността. Самото бедствие в Бургас е станало в 1.30 през нощта. Т. е час и половина по-рано хората са имали възможност да реагират и да се спасят. Всички райони в Община Бургас са обхванати от тази система.  Целият проект е изпълнен с евросредства и е на стойност 700 000 евро, което включва и всички мониторингови станции. Според експерта могат да си го позволят и по-малки общини, защото има фирми, които предлагат станции без информационната система и не са толкова скъпи.

 

Освен срещата във Варна днес, са планирани още три  - със заинтересованите страни в областите Бургас, Сливен и Ямбол на 21 ноември, в областите Шумен и Търговище на 23 ноември и  в областите Варна и Добрич на 27 ноември.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: Проф. Колев: Система за ранно оповестяване би предпазила от щети при наводнения

Как да реагираме при наводнение?

Коментари

Новини Варна