Варна 15°
fallback
Общество
10:27 | 24 януари 2018
Обновен: 05:48 | 1 май 2024

Поставят 11 колонки за зареждане на електромобили във Варна (Обновена)

Общо 31 265 000 лева ще отдели местната администрация за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града

По материала работи: Пламен Янков

11 колонки за зареждане на електромобили ще бъдат поставени на общински паркинги във Варна. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Общински съвет - Варна. Тя предостави право за безвъзмездно поставяне на зарядните станции на Общинско предприятие „Общински паркинги и синя зона“ за срок от 10 г.

 

Колонките ще бъдат разположени на общинския платен паркинг на ул. „Александър Дякович“; между улиците "Крали Марко", "Пирот" и "Капитан Петко войвода"; на общинския паркинг на площад "Петко Славейков"; общинския паркинг на площад "Мусала", между улиците „Цариброд“, „Дунав” и „Цар Симеон I”; на паркинга пред ОД на МВР на ул. „Сан Стефано“, между улиците „Русе“, „Котел“, „Прага“; между улиците „Драган Цанков“ и „Драгоман“; на тротоара на бул. „Княз Борис“ между улиците „Братя Миладинови“ и „Македония“; между улиците „Братя Миладинови“, „Петко Каравелов“ и „Стефан Караджа“ и на наказателния паркинг в Южна промишлена зона. Там ще се зареждат най-вече електромобили на „Общински паркинги и гаражи“.

На своето заседание комисията одобри и годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Общо 31 265 000 лева ще отдели местната администрация за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града. За отчуждаване на земя в бюджета са заделени 16 465 000 лв., а на сгради 14 800 000 лв. Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият бул.“Левски“ и пробивът на бул.“Сливница“. 

Още 430 000 лв. община Варна е заделила за събаряне на сгради, общинска собственост, за застраховане на застроени имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др. Планираните приходи от сделки с имоти са в размер на 9 960 000 млн. лева. Те ще влязат в хазната от продажби на имоти, наеми, включително на плажове държавна собственост, концесии, приватизация. 

На публичен търг или чрез конкурс община Варна възнамерява да продаде 72  имота в различни части на града, включително в селата Тополи, Константиново и Каменар. От продажбата им в бюджета се очаква да дойдат 4 790 000 лв. 

Съветниците дадоха съгласие и за провеждане на публичен конкурс за избор на независими оценители на имоти и вещи, общинска собственост. Според изискванията това се прави на всеки 2 г.

Решенията на комисията ще влязат в сила, след като бъдат одобрени на сесия на Общинския съвет във Варна. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback