IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
15:14 | 3 април 2018
Обновен: 03:34 | 16 май 2024

900 институции с деца от уязвими групи получават допълнителни средства

Още пари се заделят и за по-малките училища и детски градини

По материала работи: Слав Велев
900 институции с деца от уязвими групи получават допълнителни средства

Близо 900 образователни институции с концентрация на деца от уязвими групи ще получат допълнителни средства  - каза във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „За първи път от 10 години насам ние направихме не просто модификация в разпределителния механизъм, а промяна в модела на финансиране на образователните институции. Средствата вече не се разпределят само в зависимост от броя на децата и учениците. Бяха вкарани допълнителни стандарти за институция – сума, която не зависи от броя на децата и учениците, както и за паралелка, респективно група в детските градини. Прекият резултат от това е, че създаваме по-добри условия на отделните образователни институции в зависимост от спецификата и големината им за осъществяване на учебния процес“, каза още министър Вълчев.

 

Той припомни, че през миналата седмица са приети промени в нормативната уредба, чрез които на училища и детски градини с концентрация на деца от уязвими групи ще бъдат предоставени допълнителни средства. Повече средства ще бъдат заделени и за по-малките училища и детски градини, както и за образователни центрове в по-отдалечените общини. Министър Вълчев е във Варна за откриването на реновирания Трети корпус (Колеж по туризъм) на Икономически университет.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: До месец учениците от I клас до VII клас - с електронни варианти на учебниците

Министър Вълчев: Не достигат кадри с професионално образование в туризма

Откриха реновирания Трети корпус на Икономически университет-Варна

Коментари

Новини Варна