Варна 15°
fallback
Новина на деня
15:02 | 23 февруари 2020
Обновен: 14:31 | 23 април 2024

Във Варна варицелата се готви за скок

314 деца е разболяха за по-малко от месец

По материала работи: Ставри Таргов

314 деца от Варненска област се разболяха от варицела през февруари, сочат последните данни на Регионалната здравна инспекция. Те са със 102 повече в сравнение със същия период на 2018 г.

 

98 деца са се заразили с варицела през миналата седмица, като 91 от тях са от Варна, останалите – от селища в областта.

 

Подемът на заразата не може да се спре, тъй като няма имунопрофилактика. Предпазните мерки включват строг филтър в детските градини и ясли, налагане на карантина в групите, където има заболели малчугани и други.

 

Варицелата се предава по въздушно-капков път. Срещу нея няма ваксина. Най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

 

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото. Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложнения в по-късна възраст, смятат педиатрите.

 

При скарлатината през февруари се отчита намаление. Засегнатите са общо 23-ма, като 8 от тях са пипнали заразата през миналата седмица.

 

Скарлатината е вид шарка, която протича с висока температура, типичен обрив и ангина. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на пациентите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5 -10 % от случаите.

 

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата. Източник е болният човек и здравият заразоносител. Засегнатите са предимно деца от 1 до 9-годишна възраст. Заразата се предава при кихане или кашляне.

 

Другият възможен път е играта с общи играчки или ползването на едни и същи предмети от бита. Смята се, че се заразяват не повече от 30 - 40% от контактните. Засегнатите се изолират за 10 дни от появата на обрива.

 

При поява на заболяването в детско заведение контактните от предучилищна възраст се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни. През този период не се приемат нови подрастващи в групата.

 

Ставри Таргов

 

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback