IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:10 | 7 септември 2020
Обновен: 08:01 | 27 март 2024

НАСА: Побити камъни са край Варна, а не на Марс

Скандал: Уфолози представиха кадри на българската местност за снимки от Червената планета

По материала работи: Слав Велев
НАСА: Побити камъни са край Варна, а не на Марс

Уфолози пратиха местността Побитите камъни край Варна на Марс. Българските скални образования с причудливи форми попаднаха в основата на конспиративна теория, развихрила се в последните седмици в социалните мрежи, разкри агенция Ройтерс, пише "Монитор".

 

В различни фейсбук групи с десетки хиляди последователи са качени изображения от Побитите камъни, в които се твърди, че това е „снимка на Марс от НАСА“. Постовете съдържат две изображения на скалната формация в България, едното от които е фотошопирано в червено, за да наподобява повърхността на Марс. Обработената с фотошоп снимка е обозначена с текст, в който се твърди, че е „Оригинална снимка на НАСА на Марс“.

 

Проверка на Ройтерс обаче не открива такава снимка нито на сайта на НАСА, нито в нейните платформи в социалните мрежи. От Американската космическа агенция са пратили и мейл, в който отричат твърденията, че миналото през фотошоп изображение е тяхна „снимка на Марс“.

 

След публикацията на Ройтерс в повечето фейсбук групи, в които се появява снимката, вече има официално предупреждение към потребителите, че това е фалшива информация.

 

Намиращата се на 20 километра от Варна местност Побити камъни е един от природните феномени у нас. Има различни теории за произхода на скалните образования с причудливи форми и височина 5-7 метра, изглеждащи като побити в пясъка. Едно от предположенията е, че местността, в която се намират, някога е била на дъното на море. Днес това е една от двете естествено формирани пустини в Европа. От 1937 г. е обявена за природна забележителност, а от 1995 г. и за защитена местност.

Коментари

Новини Варна