Иззетите от транжорната в район „Аспарухово“ месо и кайма са показали отрицателни проби за антракс. Това съобщи след края на заседанието на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев. Това е много добра новина и означава, че рискът от попадане на бацили в храните в заведенията за обществено хранене и търговските обекти във Варна и курортните комплекси е минимален, обясни той. Всички места, в които са предлагани продукти от транжорната, са дезинфекцирани. Заведенията, които бяха затворени снощи, ще бъдат отворени още днес, но няма да предлагат скара, а само напитки. Т.е., техните кухненски блокове ще бъдат спрени от експлоатация, докато не излязат пробите след дезинфекцията. Не затворихме транжорната по-рано, защото нямахме доказателства за това. Първоначално направихме съвместна проверка с Икономическа полиция, при която не бяха открити нарушения. След това взехме проби от контактните повърхности и се доказа наличие на спори от антракс, обясни д-р Даниел Денев, временно управляващ областната дирекция по безопасност на храните във Варна и шеф на дирекция „Здравеопазване на животните“. Според него основната причина за появата на антракс е, че починалият собственик на стадото в с. Млада Гвардия не е уведомил ветеринарните власти за съмнителната крава и така е прекъснал веригата за информация. Трябвало е да се обади на ветеринарен лекар или на нас, а не да приколва животното, каза още д-р Денев. Имало е и други хора, които са предполагали за евентуалната зараза, намекна той. Колкото до собственика на транжорната, той ще бъде глобен максимално за преработка на нерегламентирано месо, ако се докаже вината му, обобщи ветеринарният шеф.
Ставри Таргов
Още по темата:
Извадиха списък с обектите, вземали месо от заразената транжорна