IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
14:42 | 3 април 2018
Обновен: 12:47 | 14 май 2024

До месец учениците от I клас до VII клас - с електронни варианти на учебниците

Министър Вълчев: И тази година матурите ще са по модули

По материала работи: Слав Велев
До месец учениците от I клас до VII клас  - с електронни варианти на учебниците

Достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от I клас до VII клас ще бъде осигурен до месец – каза във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „Надявам се утре Министерски съвет да одобри промени в постановлението, с което се финансира безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала, с които ще бъде регламентирано финансирането на достъп до електронно четими варианти на учебници. Това е електронен вариант на учебника с идентично съдържание на книжния. Предполагам, че до един месец по-голямата част от издателствата, които доставят над 95% от учебниците, ще осигурят такъв достъп. Възможно е това да стане и по-рано“ - допълни министър Вълчев.

 

Няма да има промени  на предстоящите матури. Работеща се е оказала формулата с организацията им по модули, което е дало добри резултати през миналата година и силно е намалило възможностите за преписване, поясни министър Красимир Вълчев.

 

Министърът коментира, че на този етап не може да се говори за въвеждане навсякъде на едносменен режим на училищата, тъй като това би наложило построяването на нови школа и цялостна реорганизация на работата в други. „Имаме общини, в които имаме само едно или две училища на двусменен режим. Там целта може да се реализира далеч по-бързо, но в големите общини, най-вече София и Варна, ще бъде най-трудно. Това е  свързано със строежа на училища. Затова с големите общини ще направим индивидуален план, който да бъде реалистичен и амбициозен. Новият срок ще бъде диференциран, не общ“, каза още министър Вълчев.

Ели Маринова

снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: Министър Вълчев: Не достигат кадри с професионално образование в туризма

Откриха реновирания Трети корпус на Икономически университет-Варна

Коментари

Новини Варна