IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
09:46 | 2 май 2017
Обновен: 06:21 | 14 май 2024

Експерт: Сега е моментът българското вино да се завърне на международните пазари

Родната винарска индустрия е във възход, твърди Яна Петкова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Експерт: Сега е моментът българското вино да се завърне на международните пазари

В момента българското вино има невероятния шанс да се завърне на международните пазари, защото светът е изморен от общите за страните сортове като Каберне, Совиньон и Мерло и търси локални сортове.  Това обяви експертът в областта на винения маркетинг Яна Петкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Тя е категорична, че в момента българската винарска индустрия е във възход.

 

"Виненият маркетинг е този, който подкрепя адекватния възход на виното в България и извън страната. Той би могъл да се занимава с търговия, чист маркетинг, образование. Бавно ще формира и една винена култура, тъй като образованият потребител е този, който бута напред качеството на виното", подчерта тя. По думите ѝ това е чудесна професия за млади хора, която за съжаление в България не е много развита, но в страни като Великобритания, Германия и Франция е силно застъпена. Според Петкова има голям потенциал за развитие на вътрешното търсене. Освен това добър пазар могат да бъдат Скандинавските страни, както и САЩ, но тъй като добрите български изби са с малък обем, често не могат да отговорят в пълна степен на търсенето от Америка.

 

Четете още: Рускиня подкара кола с 3,43 промила в Слънчев бряг

Коментари

Новини Варна