IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
18:55 | 11 юни 2017
Обновен: 22:59 | 20 април 2024

В Нова Зеландия правят и мляко, получено от 3D принтер

Местните фермери са притеснени

По материала работи: Юлиян Атанасов
В Нова Зеландия правят и мляко, получено от 3D принтер

Фермерите в Нова Зеландия се опасяват, че традиционното животновъдство може да отиде в историята заради продукта на изгряващата компания Perfect Day Foods, базирана в Силициевата долина в САЩ, създала технология за приготвяне на мляко, за което изобщо не е необходима крава, съобщава електронното издание Хайтек. За целта се използват специални протеини, с които се зарежда триизмерен „принтер”.

 

Разбира се, това не е „печатане” на мляко в прекия смисъл на думата – в технологията се използва специален щам дрожди и вещество, съдържащо ДНК от крава. Това дава възможност на дрождите да произвеждат казеина, съдържащ се в истинското мляко. След това белтъчините се смесват с царевична захар и други съставки и се оставя да ферментира до получаването на подобна на мляко напитка.Властите в Нова Зеландия обаче са категорични, че заместителите никога няма да победят оригинала, а фермерски организации в страната вече обявиха, че имат с какво да отговорят на изкуствената напитка, като най-напред ще бъдат вложени усилия в подобряване на традиционния производствен цикъл в млечното животновъдство.

 

Председателят на Фермерската асоциация на Нова Зеландия Ендрю Хъгард пък е убеден, че синтетичното мляко ще може пълноценно да се конкурира с истинското. Той смята, че това трябва да накара фермерите да преосмислят своята дейност, като й придадат по-голяма екологична насоченост и подобрят отношението към животните.Хъгард има сериозни основания за думите си – едва ли не основният аргумент на потребителите за отказа от натуралното мляко е грижата за околната среда. Млечното животновъдство е отговорно за значителен дял от отделяните в атмосферата парникови газове, които са в основата на глобалното затопляне.

SINOR.bg

 

Четете още: Руснак си върна откраднатата крава с ДНК-тест

Коментари

Новини Варна