Италия въвежда изискването за увеличаване на съдържанието на портокалов сок в безалкохолните напитки от 12% на 20%. Законодателството на Европейския съюз позволява това в регламент, който бе създаден за да насърчава продажбата на здравословни храни.Правилото се отнася до напитките, на които е изписано наименованието „портокалов сок“. Според изследвания напитка с 20% съдържание на портокалов сок покрива ежедневната нужда от витамин С на човешкия организъм и съдържа различни фитохимикали, които може да имат позитивен ефект върху имунната система.
Решението ще има икономически ефект върху земеделските стопанства в Италия, като според изчисления консумацията на портокали от плодородните градини в страната ще се увеличи с 200 кг на година. Основните региони в страната, където се отглеждат портокали са Сицилия и Калабрия.Промените ще трябва да бъдат направени до март 2018 г.
http://agrozona.bg
Четете още: Без анимационни герои върху нездравословни храни