IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
17:31 | 7 март 2018
Обновен: 18:04 | 23 септември 2023

АЕЦ "Белене" ще коства с 800 млн. евро годишно повече от ВЕИ

Големият проблем на зелените централи е как да бъде балансирана енергийната система

По материала работи: Юлиян Атанасов
АЕЦ "Белене" ще коства с 800 млн. евро годишно повече от ВЕИ

Цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" ще бъде минимум 80 евро за мегаватчас, сочи докладът на Българската академия на науките (БАН). Според изчисления на проф. Христо Василев от Техническия университет в София цената на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) към 2030 г. ще бъде 29 евро за мегаватчас.Това означава, че годишно българските потребители ще плащат за електроенергия с 800 млн. евро (без ДДС) повече, ако ядрената централа бъде построена за сметка на нови зелени централи.В презентация, представена по време на дискусия за предизвикателствата пред българската енергетика, организирана от Научнотехническия съвет на енергетиците в България, Василев посочи, че във вариант за сектора без АЕЦ "Белене" през 2030 г. фотоволтаиците ще произвеждат към 12 тераватчаса електроенергия годишно. От АЕЦ ще има 16 теравата, а ТЕЦ-овете, ВЕЦ-вете и вятърните паркове ще произвеждат по около 6 тераватчаса годишно.

 

За бившия директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) проф. Валентин Колев обаче този ръст на соларните панели означава, че ще бъдат изградени нови централи с мощност 10 хил. мегавата, което ще направи системата трудна, дори невъзможна за управление. Той беше категоричен, че системата има нужда от базови мощности - АЕЦ или ТЕЦ, за бъде покрит балансът.Христо Василев даде още данни за развитието на ВЕИ сектора в световен мащаб. Той призна, че тези технологии имат много негативна слава в България, защото повечето от централите са изградени при пика на цените. През годините обаче тази технология поевтинява непрекъснато - за 43 години цените на фотоволтаичните панери са намалели 143 пъти, а цената на произведената енергия - 100 пъти.

 

Валентин Колев контрира, че на този етап е невъзможно ВЕИ централи да поддържат баланса на системата, защото техният първичен източник е непрогнозируем и даде за пример резкия спад в производството на фотоволтаична централа, когато над мощностите премине облак. Той обаче допълни, че учените работят за развитието на технологиите, като например разработването на съоръжения за съхранение на електроенергия, което ще реши подобни проблеми.Тенденцията в световен мащаб е делът на ядрените централи да намалява, коментира още Христо Василев по време на дискусията. С изграждането на АЕЦ "Белене" у нас обаче ще е обратното - делът на тези централи в енергийната система ще бъде удвоен. Той посочи, че в Европа през 2017 г. са затворени 15 реактора.

 

Плановете за изграждане на нови реактори са свързани с държавни гаранции (за унгарската АЕЦ "Пакш" 2 и британската АЕЦ "Хинкли Пойнт" 2), или с задължително изкупуване на електроенергията - за модела на АЕЦ "Аккую" в Турция, където 70% от произведената енергия ще се изкупува задължително при цена от 123 долара за мегаватчас, отбеляза още Василев.По думите му зелените централи от своя страна могат да бъдат изграждани с частни инвестиции, без държавни гаранции и задължително изкупуване.Големият проблем в този момент е как да се балансира системата.

investor.bg

Четете още: Ангажират повече социалните работници с децата, настанени в социална услуга

Коментари

Новини Варна