Варна 14°
fallback
Икономика
13:43 | 11 февруари 2019
Обновен: 22:27 | 19 април 2024

Медицинските сестри във Варна чакат обещаното увеличение на заплатите

В 3 лечебни заведения текат процедури за сключване на нов КТД

По материала работи: Ставри Таргов

Професионалистите по здравни грижи във Варна чакат обещаното увеличение на заплатите. Това стана ясно от разговора на председателя на регионалната колегия Райна Бояджиева с колегата Иван Барбов в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

В края на миналата година бе приет колективен трудов договор на национално ниво, който предвижда начални месечни заплати за медицинските сестри от порядъка на 900 – 950 лв. Във Варна все още няма сключен подобен КТД по лечебни заведения.

 

В 3 здравни структури, между които Центърът за спешна медицинска помощ, текат процедури за това, уточни Бояджиева. Община Варна също е изразила готовност да се съобрази със заложените параметри.

 

Относно отпуснатите в края на миналата седмица 30 млн. лв. за областните и общинските лечебници в страната, шефката на регионалната колегията поясни, че част от тези средства са и за вдигане на заплатите. Предвижданото увеличение е от 25% до 40%.

 

Ако направим проста сметка, ще излезе, че то няма да помогне за достигане на параметрите от КТД. Ако една медицинска сестра получава месечно 600 лв., с максималното 40% увеличение, заплатата й стане 840 лв., изчисли Бояджиева.

 

Въпреки всичко смятаме, че се върви в правилната посока по отношение на възнагражденията в съсловието, добави тя.

 

Засега национален протест не се предвижда, тъй като синдикатите не са подкрепили отвореното писмо до институциите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Най-вероятно ще се ограничим до национална подписка, каза още Райна Бояджиева.

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (11.02.2019) - Какви са проблемите пред специалистите по здравни грижи?

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback