IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
20:18 | 22 октомври 2015
Обновен: 19:18 | 19 април 2024

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще произвежда повече ток

Предстоят последните изпитания за работата му

По материала работи: Юлиян Атанасов
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще произвежда повече ток

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще може да произвежда с около 50 мегаватчаса повече ток. В рамките на годишния ремонт на блока са извършени дейности, свързани с повишаване на мощността на реактора. Това съобщи заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров пред БНР.Той допълни, че предстоят последните изпитания за работата му при по-голямата мощност. Очаква се до една година да бъде променен лицензът, което ще позволи увеличеното производство.

 

„Лицензията ще бъде променена, когато АЕЦ "Козлодуй" представи анализ на резултатите от извършените изпитания, ние ще ги одобрим и тогава би могло да се работи на повишена мощност”, уточни Станимиров.По думите му блокът би могъл да произвежда повече от 1000 мегавата. „Това е 4 процента от проектната топлинна мощност”, каза още експертът. Предвижда се до дни блокът да бъде включен към електроенергийната система на страната.

Коментари

Новини Варна