IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:25 | 28 октомври 2015
Обновен: 07:16 | 14 май 2024

Дървата за огрев поскъпват и във Варна

Най-изгодно е закупуването им на кубик, вместо на т.нар. “фигури”

По материала работи: Борис Проданов
Дървата за огрев поскъпват и във Варна

Дървата за огрев във Варна в момента са доста търсени, защото започва отоплителният сезон. Репортерска проверка по местните борси показва, че цената варира между 65 до 80 лв. на кубик, но е важно какъв тип е дървото и от каква купчинка е изпълнена поръчката. И дали дървата са нацепени и нарязани или метровки.

 

Обикновено при закупуването на 5 от т.нар. “фигури” се стига до придобиването не на 5 реални кубика дърва, а на около 3,5 куб.м.

 

Разликата идва от факта, че в купчинката има не 1 куб.м, а между 0,6 и 0,8 куб.м. Техните цени са до 70 лв. и често има допълнителна хитрост – при определено кръстосване на цепениците се стига и до по-сериозни разлики. Колкото по-малка е “фигурата”, толкова е по-голяма възможността да се получат разлики. Цените могат да претърпят допълнителни корекции (нагоре) в зависимост от вида дървесина.

 

Но и във Варна дървата скрито са поскъпнали с 5 до 10 лв. на кубичен метър. Тенденцията не е само за морската столица, а в национален мащаб. Според представители на борсите има прогнози за цени и до 100 лв. на кубик. Но всичко зависи от пазара, износа и цената на тока.

 

Най-неизгодно е закупуването на малки фигури, защото подредбата на цепениците бързо се стига до реална цена на кубик над 90 лв. Добре е да се пазарите и за включен транспорт, което прави сделката по-изгодна.

 

Бук се търси най-много, защото гори добре, калоричен е и топли. Цепи са обаче трудно и не е удобен. Става за камини, но е по-скъп. Мешето е най-популярно, но от борсите препоръчват закупуването на комбинация 50:50 бяло и черно меше за най-добри резултати. Бялото се разпалва по-лесно и отделя висока калоричност, а черното има висока калоричност, но гори по-бавно и същевременно дава по-дълготрайна жарава.

 

Въглищата се търсят по-малко в сравнение с пелетите. Последните са екологично доста по-чисти. Предпочитат се от заможни клиенти.

 

“Кюмюр” купуват домакинствата, които ползват и дърва. Те са близки и по цена.

 

И все повече варненци се ориентират към твърдото гориво. На заден план остава отоплението на газ или електричество.

Коментари

Новини Варна