IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
11:25 | 11 май 2016
Обновен: 23:15 | 30 април 2024

О. Златев: От Варна чакаме интересни, стратегически значими проекти

Конференция "Инвестиционният план за Европа“ разяснява на бизнеса плана „Юнкер"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Европа най-после успя да излезе от най-голямата икономическа криза на новото време след голямата депресия - каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, който е във Варна за откриването на конференция "Инвестиционният план за Европа". Форумът е организиран от Европейската комисия и се провежда последователно в най-големите български градове. Целта е да предостави практична информация за възможностите и начините за кандидатстване и представяне на проекти за финансиране по тази нова инициатива на ЕК, както и условията за финансиране на малки и средни предприятия. „Въпреки икономическото съживяване обаче, коментира Златев, все още ръста на икономиката не е този, който искаме да видим. Планът за инвестиции, известен още и като "Планът Юнкер", представлява амбициозен подход за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов публичен дълг. Той е отворен както за частни предприемачи, така и за публични предприятия и общини, които могат да кандидатстват за финансиране с подходящи проекти. С него ще се опитаме да събудим инвестициите, инвестиционния устрем като в същото време намерим общ език с банките и направим така, че те също да получат своето удовлетворение. Предстои да видим дали банките ще излязат от досегашния си консерватизъм.

 

От Варна очакваме нови, интересни, стратегически значими проекти. За една година по плана Юнкер са одобрени 220 проекта в 25 страни-членки. До момента България е добре представена от малки и средни предприятия, но все още се търсят големи, стратегически идеи с голяма обществена значимост. Форумът цели да информира, да се приближи до фирмите, които могат да бъдат убедени, че без посредничеството на държавни институции, чиновници и агенции могат да кандидатстват директно. Проектите ще се преценяват по тяхната икономическа жизненост, важност за инфраструктурата на Варна, иновативност и възможност за разкриване на нови работни места. Няма никакви географски ограничения. Ще успеят най-инициативните и гъвкавите“ – добави още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България.

 

 

Огнян Златев обсъжда нуждата от сериозни варненски бизнес-проекти с Иван Табаков, председател на Варненска търговско-индустриална камара

 

Конференцията "План за инвестиции за Европа“ се провежда в Зала 1 на хотел Черно море Варна. Планът предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, както и координирани усилия за подобряване на инвестиционната среда и за икономическо възстановяване на Европа. Сред дискутираните теми са критериите за допустимост на големи проекти, възможностите за кандидатстване и условията за финансиране на малки и средни предприятия, както и премахване на пречките за развитие на бизнеса в България. В програмата освен представяне на Инвестиционния план, се обсъждат възможностите за финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, Европейски портал за инвестиционни проекти, EIAH, и възможности за финансирането на малки и средни предприятия. Лектори са представители на Европейската инвестиционна банка, Министерство на Финансите, Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд, както и представители на две търговски банки.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна